Obavijesti

Tech

Komentari 2

Igranje u superteškoj kategoriji: Isprobali smo Asus Strix Scar 18

Igranje u superteškoj kategoriji: Isprobali smo Asus Strix Scar 18
14

Intelov i9 procesor s Nvidia 4090 RTX grafičkom karticom najvažnije su dvije stavke ekstremnog gaming prijenosnika iz Asusa, a tu je i odličan ekran od 18 inča te moćno hlađenje koje puše i pod vašim prstima

VIDEO

Asusov novi Strix Scar impozantan je prijenosnik s ekranom od 18 inča i jedan od najmoćnijih gaming laptopa u kojem ćete moći uživati u svemu onome što mogu isporučiti Intelov i9 procesor (13 generacije) i Nvidia GeForce 4090 grafička kartica. S obzirom na dimenzije, ali i snagu, bez ikakvih problema može zamijeniti i stolno računalo. No, ovo je i iznimno skup gaming stroj od 4750 eura.

Puno ime mu je Asus ROG Strix Scar 18 i u Asusu su se potrudili da naprave laptop koji će ostaviti dojam kad ga stavite na stol. No da bi ovu grdosiju tešku 3,1 kilogram uopće nosili trebat ćete i veći ruksak, jer u prosječni ruksak za prijenosnike teško može stati. Upravo zbog mase i dimenzija od praktično 40x30 cm, ovo i nije baš laptop koji bi mogli nositi cijeli dan u ruksaku i na njemu se igrati na raznim lokacijama. Mislim, može se, ali to bi bila prava muka za leđa. Ovo je više prijenosnik koji je dizajniran da ga prenesete od točke A do točke B i da isporuči najveću količinu snage u najmanjem pakiranju. Tako ga nije nikakav problem bio nositi u stanu sa stola, do televizora za igranje na 65 inča ili na drugi stol za rad.

Prenosivosti svakako ne pomaže masivna cigla od napajanja.

Laptop dolazi u crno/sivom izdanju s ROG logom na poklopcu i dijagonalnom trakom te obiljem rešetkastih otvora sa svih strana. Tu je zanimljivo kako je plastika prema vrhu laptopa prozirnija, pa u dijelu ‘ispod’ ekrana vidite prema unutrašnjosti prijenosnika, a ta se prozirnost proteže i na zadnju stranu Sad, koliko se to nekome sviđa, stvar je osobnog ukusa, ali je efektno. U Asusu kažu da su htjeli postići ‘cyberpunk’ štih s tim detaljima.

Ono što je podjednako efektno je i obilje RGB rasvjete po rubovima, na donjem dijelu, na tipkovnici.. Ako želite, ovaj laptop može biti pravi light-show, no ta Aura Sync rasvjeta se u postavkama može i prilagoditi pa možete imati drugačije efekte i boje. Tijekom nekoliko dana s laptopom imao sam rasvjetu isključenu, ili bih postavio ‘Breathing’ efekt, koji mi je djelovao najmanje napadno. 

Scar dolazi s dovoljnom količinom portova da svu potrebnu periferiju spojite jednostavno, pa je tako s lijeve strane utor za napajanje gorespomenute cigle, a tu se još nalaze ethernet, HDMI, dva USB-C ulaza (jedan je Thunderbolt4) i 3,5 mm audio konektor. S desne strane su još dva USB-A konektora. Asus ističe kako ukupni bandwidth kroz HDMI raste s 18 na 48 GBps, a podržavaju 4K na 120 Hz i 8K na 60Hz. Iznad ekrana nalazi se i web kamera u malenom dijelu koji strši i može poslužiti da uhvatite ekran kad otvarate računalo. Što se same kamere tiče, njena rezolucija je 720p i poslužit će za osnovne pozive, no prava je šteta da nismo dobili kvalitetniju FullHD kameru.

Plastika u području tipkovnice ima mat završnu obradu na kojoj se lako vide mrlje koje ostavljaju vaši prsti i koža, pa ta površina brzo djeluje masno i imate potrebu to redovito brisati. Ispod tipkovnice je i prilično veliki trackpad. Ipak, stvar navike je da u svakodnevnom radu koristim miš, a bez njega naravno nema ni igranja. Tipkovnica ima dodatne medijske tipke, ali ono što me smetalo su strelice koje djeluju kao da su ugurane u jedini prostor gdje stanu, a desna ‘shift’ tipka je skraćena, pa taj dio djeluje tijesno, iako mi se čini da je tu bilo prostora da malo tipkovnica više ‘diše’. No tipkovnica i stvarno diše, naime ispod WASD tipki su maleni ventilatori koji uvlače hladniji zrak i pomažu hladiti vaše prste dok se kućište zagrijava.

Bez obzira na to, tipkanje je ugodno i prilično brzo. Sve bi bilo još za razinu bolje da su u Asusu odlučili ugraditi i mehaničku tipkovnicu.

Jedan od dijelova hardvera koji me najugodnije iznenadio su zvučnici na Scaru. Zahvaljujući dimenzijama laptopa, bilo je mjesta i za solidne zvučnike, a dva se nalaze u dijelu ispod ekrana, a još dva su na donjoj strani računala. Imaju jako bogat i ugodan bas, pa je na njima bilo zadovoljstvo slušati glazbu uz rad, ali i u filmovima, odnosno ne zvuče izraženo plastično. Isti taj bas jako dobro pomaže da do izražaja dođe i pucnjava u raznim igrama, odnosno kad se jasno čuju svi pozadinski zvukovi u igrama, puno se lakše prebaciti u taj svijet. Dovoljno su glasni dok laptop nije pod opterećenjem, no kad ventilatori zapušu pod punim opterećenjem, ugodnije je igrati sa slušalicama. Zvučnici imaju i podršku za Dolby Atmos.

Scarov ekran od 18 inča nudi ogromnu kvadraturu, daleko je to više od ogromnog broja laptopa koji se danas nude i ako trebate na njemu raditi, pisati, bez ikakvih problema ćete taj dio odraditi. Kao što smo gore spomenuli, ovakav laptop može zamijeniti desktop po snazi, pa je u redu i da ekran to prati. Sjajan je osjećaj kad pišeš tekst na laptopu, a bez problema možeš podijeliti ekran na dva dijela, a da je i dalje sve relativno prostrano. Uz to, IPS ekran je u formatu 16:10 pa je nešto viši od standardnih laptopa. Rezolucija mu je 2560x1600, a još podržava HDR i 240 Hz osvježavanje slike te G-Sync za glatku isporuku slike. Prikaz boja je odličan, pa tako Night City u Cyberpunku pršti od šarenila, a slično vrijedi i za remasterirani Spider-Man.

Testni Scar imao je Intelov i9 procesor (13980HX), uparen sa 32 GB radne memorije te Nvidijom 4090 RTX koji se tijekom nekoliko dana lakoćom nosio praktično sa svim igrama koje smo isprobali na njemu. 

Shadow of Tomb Raider u nativnoj rezoluciji se ‘vrtio’ na 160 FPS bez teškoća. Cyberpunk 2077 je na laptopu u nativnoj rezoluciji imao stotinjak FPS-a, a kad smo ga zaigrali u 4K na 65-inčnom TCL-u framerate je pao na 60-70 FPS.

Da bi to sve radilo kako treba, po bočnim i stražnjoj strani se nalaze brojni otvori kroj koje ventilatori izbacuju toplinu. Najtopliji dio, odmah ispod ekrana, prilično se grijao, no tipkovnica je bila puno hladnija. Ali pri najvećem opterećenju, ventilatori se, kao što smo gore naveli, dosta glasno čuju tako da je igranje sa slušalicama najbolja opcija. U svakodnevnom radu možete se prebaciti u tihi način rada (Silent) i laptop kroz sve tabove prolazi bez ikakvih znakova zastajkivanja.

Što se baterije tiče, Scar je toliko velik da vjerojatno nećete iskušavati njegove terenske sposobnosti izdržljivosti na jednom punjenju, ali možete računati na nekih 4 do 4.30 sati nekog standardnog korištenja. Uđete li u postavke računala i Asusov Armory Crate možete izvući još više vremena, no realnost je da će ovaj laptop gotovo stalno biti spojen na utičnicu.

Više o uređaju: AsusPlus

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....