Tech

Komentari 3

Instagram uvodi stroža pravila za tinejdžere: Evo što slijedi...

Instagram uvodi stroža pravila za tinejdžere: Evo što slijedi...

Ta društvena mreža objavila je na svom blogu niz promjena koje uvodi za tinejdžere uoči svjedočenja direktora Instagrama Adama Mosserija u srijedu na saslušanju u Kongresu o zaštiti djece na internetu

Američka društvena mreža Instagram u utorak je najavila da će biti stroža po pitanju preporuke sadržaja tinejdžerima prilikom korištenja te aplikacije za dijeljenje fotografija te će ih usmjeravati na druga područja u slučaju da se na nekoj temi zadržavaju previše vremena.

Ta društvena mreža objavila je na svom blogu niz promjena koje uvodi za tinejdžere uoči svjedočenja direktora Instagrama Adama Mosserija u srijedu na saslušanju u Kongresu o zaštiti djece na internetu.

Instagram i njegova matična tvrtka Meta Platforms, nekadašnji Facebook, bili su pod lupom oko načina na koji njihove usluge moguće utječu na probleme u vezi s mentalnim zdravljem, percepcijom tjelesnog izgleda i internetskom sigurnošću mlađih korisnika.

U postu na blogu Mosseri je također rekao da Instagram isključuje mogućnost da ljudi u toj aplikaciji označavaju (tagiraju) ili spominju tinejdžere koji ih ne prate. Najavio je i da će od siječnja tinejdžeri na Instagramu moći masovno brisati svoj sadržaj i prethodne lajkove i komentare.

Kazao je da Instagram istražuje načine na koje može kontrolirati i ograničiti potencijalno štetan ili osjetljiv materijal koji se preporučuje tinejdžerima putem tražilice, hashtagova, kratkog video formata Reelsa i značajke 'Predloženi profili', kao i na svojoj stranici 'Istraži'.

Na blogu se također navodi da je Instagram u utorak pokrenuo novu značajku 'Take a Break' u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi i Australiji, koja podsjeća ljude da naprave kratku pauzu ako aplikaciju koriste određeno odnosno duže vrijeme.

Osim toga, izvijestio je da će u ožujku iduće godine Instagram pokrenuti svoje prve alate za roditelje i skrbnike djece kako bi mogli pratiti koliko vremena njihovi tinejdžeri provode na aplikaciji te da bi im postavili vremenska ograničenja.

Glasnogovornica Instagrama rekla je da će i dalje pauzirati razvoj svojih planova vezanih uz verziju Instagrama za djecu. Instagram je obustavio planove za taj projekt u rujnu zbog sve većeg protivljenja u javnosti.

Taj potez uslijedio je nakon što je Wall Street Journala objavio interne dokumente koje je dobio od bivše zaposlenice Facebooka Frances Haugen, a koji pokazuju da je tvrtka znala da Instagram može imati štetne učinke na mentalno zdravlje tinejdžerica, kroz primjerice njihovu percepciju vlastitog tjelesnog izgleda.