Obavijesti

Tech

Komentari 81

Isprobali smo Netflix: Treba li očekivati čuda i kraj piratstva?

Isprobali smo Netflix: Treba li očekivati čuda i kraj piratstva?
2

U samom startu Netflix ne nudi titlove na hrvatskom jeziku, količina sadržaja bi mogla mnoge razočarati, no kvaliteta i jednostavnost ne mogu mu se osporiti

VIDEO

Dolazak Netflixa je dobra stvar jer sada i mi možemo reći da imamo Netflix ili zvati partnere na 'Netflix i chill', ali još je dosta toga pred ovom i drugim streaming platformama da bi mogli sigurno reći kako će ovo donijeti kraj piratstvu ili da će ogroman broj Hrvata pohrliti i aktivirati pretplatu.

Netflix je u srijedu pokrenuo svoj servis u 130 novih zemalja, među kojima je i Hrvatska i tako su postali dostupni praktično u svakom kutu svijeta.

Netflix

Odlučite li se isprobati Netflix, prvi mjesec vam je besplatan, a sama prijava prilično je jednostavna. Za sada je sve na engleskom, a cijene su u eurima i možete birati između osnovne, standard i premium usluge s cijenama od 8, 10 i 12 eura. Plaćati možete nekom od kartica ili preko PayPal računa, a svoje pakete možete mijenjati svaki mjesec.

Nema razlike u količini sadržaja koju ćete dobiti, već u kvaliteti. Naime, osnovna će vas limitirati na gledanje samo na jednom ekranu i u SD kvaliteti (kao što je i TV program), standardni vam nudi HD streaming i na dva uređaja u isto vrijeme, dok je premium paket najatraktivniji i nudi prijenos sadržaja u Ultra HD rezoluciji na najviše 4 uređaja. Da bi u tome uživali, morate imati monitor ili televizor koji će to podržati i naravno dovoljno brzu internetsku vezu. 

Nakon što se prijavite, možete postaviti profile ljudi koji će koristiti uslugu, a dobar je detalj i da možete postaviti dječji profil te će vam se ovdje prikazati samo sadržaji za najmlađe. Netflix će od vas tražiti i da odmah 'lajkate' serije i filmove koji vam se sviđaju kako bi vam mogao nuditi preporuke za gledanje. 

Gdje gledati Netflix? 

Ovo je jedna od velikih prednosti ovog servisa. Naime, oni su poradili na tome da mogu biti prisutni na gotovo svakom ekranu, pa tako nakon prijave na računalu, serije možete gledati na telefonima ili tabletima, PlayStationu ili pametnim televizorima. A ono što ste pokrenuli na tabletu, možete nastaviti gledati na računalu bez razmišljanja o tome gdje ste stali.

Kao što cijeli Netflix nije lokaliziran, tako serije i filmovi za sada nemaju hrvatske titlove. U redu, uz engleske titlove se stvari lakše prate, ali velik broj korisnika zasigurno će od Netflixa odbiti upravo to. A nakon probnih mjesec dana, možda će biti i onih koji su razočarani ponudom sadržaja. Iako tu ima dosta toga za gledati, osobito iz Netflixove produkcije, velika količina sadržaja nedostaje, pa tako i njihova Kuća od karata, koju smo gledali na HTV. Filmska ponuda je solidna, ali opet, ako redovito gledate filmove nije baš sigurno da ćete se oduševiti količinom stvari koje niste gledali. No, ima tu dobrih bisera i klasika. Netflix je i u srijedu rekao da neke sadržaje neće moći prikazivati tamo gdje nemaju prava na distribuciju. Ista boljka koju imamo i sa nogometnim utakmicama... No, navodi se kako rade na tome da bi originalne sadržaje mogli prikazivati. 

Iz Netflixa su nam u međuvremenu odgovorili kako će pratiti reakcije korisnika i način na koji se koristi usluga te naknadno donijeti odluku o dodavanju jezika.

Sve u svemu, Netflix u standardnom paketu i nije najjeftiniji. 900 kuna godišnje nije mali novac, osobito ako plaćate pretplatu ili koristite još i usluge nekog operatera. 

Možemo se nadati da će uskoro proširiti ponudu i dodati titlove, jer ne dolaze na tržište gdje nema nikog. Ovdje ih već čekaju i OYO, koji privlači domaćim sadržajima, ali i Pickbox koji nudi sve sadržaje s titlovima i to za 38 kuna mjesečno. No, pomak prema naprijed je dobar, a ovo je velik pomak jer se nudi legalan sadržaj u odličnoj (Ultra HD) kvaliteti. 

Hoće li zbog toga piratstvo doživjeti veliki udarac? To bi bilo previše za očekivati. Naravno, bit će onih koji će se okrenuti ovakvim servisima jer su jednostavni i zadovoljit će njihove potrebe, ali torrenti će i dalje raditi punom parom.

Čak i HAKOM očekuje pomake zbog Netflixa i njegove snage, pa su se oglasili priopćenjem u kojem kažu kako očekuju da će ova i slične usluge koristiti daljnjem razvoju hrvatskog tržišta elektroničkih komunikacija i njegovim korisnicima, jer se time povećava broj širokopojasnih usluga i servisa zanimljivih svim građanima, što u konačnici znači i veću potražnju za širokopojasnim pristupom internetu većih brzina, neovisno o tehnologiji pristupa internetu. Dodaju da time naše tržište postaje zanimljivije i ostalim pružateljima internetskih sadržaja te se otvara prostor i za druge usluge. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 81
VIDEO

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti