Obavijesti

Tech

Komentari 0

Isprobali smo Xiaomi 12T Pro: Flagship, ali za manje novca

Isprobali smo Xiaomi 12T Pro:  Flagship, ali za manje novca
5

Xiaomi je u novi 12T Pro iskrcao skoro sve najmoćnije hardverski što ima, uz nekoliko kompromisa kako bi spustili cijenu i oteli neke kupce glavnim rivalima

VIDEO

Xiaomi već po običaju kroz godinu izbaci nekoliko serija telefona, a jesen je rezervirana za ‘T’ seriju koja dodatno otežava praćenje svega što su izbacili ranijih mjeseci. Nakon 12, 12S, sada imamo i 12T uređaje, a mi smo isprobali 12T Pro. Kako ga najjednostavnije opisati? Pa kao jeftiniji flagship, ili top model koji će si priuštiti više ljudi. To znači da su neke detalje žrtvovali u korist cijene, ali na papiru to sve i dalje zvuči prilično moćno, a kod 12T Pro ogroman je naglasak na kameru s impresivnih 200 megapiksela. Tu je naravno i Snapdragon 8+ Gen1 čipset koji jamči da će se telefon bez teškoća nositi sa svim zadacima te ekstremni punjač od 120W.

12T Pro dolazi sa sada već dobro poznatim Xiaomi dizajnom i rubovima koji su zaobljeni kako bi telefon što bolje ležao u ruci, odnosno da ne osjećate toliko njegovih 205 grama. Plastični okvir drži staklenu poleđinu i prednje Gorilla Glass 5 staklo, a dobra stvar je kako je poleđina matirana, odnosno ima ‘satenski’ osjet pod prstima koji neće ostavljati packe po poleđini. Straga dominira golemi blok kamera, koji djeluje pomalo predimenzionirano, no takvi su danas trendovi. Telefon je dobio IP53 oznaku, što znači da bi trebao izdržati padne li na njega koja kap vode tijekom kiše, no više od toga nikako. Stereo zvučnici su na donjoj i gornjoj strani telefona, a pri vrhu se nalazi i infracrveni senzor pa telefon može poslužiti i kao daljinski. Sami zvučnici pak odlično zvuče, imaju potpis Harman Kardona i podršku za Dolby Atmos, glasni su i nije nikakva muka na njima slušati glazbu ili gledati filmove. Jedino, s obzirom na položaj, lako ćete ih pokriti prstima.

Ekran je očekivano dobar za ovu klasu uređaja. Radi se o AMOLED-u od 6,67 inča rezolucije 2712x1220 piksela. Uz to, tu je osvježenje od 120Hz i HDR10+ te Dolby Vision, što znači da stranice klize kao podmazane, boje su blještave, bogate s odličnim kontrastom. Osvježenje možete prilagoditi, a naravno, najbolji i nešto manje štedljiv prikaz je na 120 Hz. Ispod ekrana se pak nalazi i optički senzor otiska prsta.

Gore spomenuti Snapdragon 8+ Gen1 raspolaže sa 8 GB radne memorije (uz 256 GB interne, a na raspolaganju je i varijanta sa 128 GB, dok postoji i verzija sa 12 GB RAM-a). Za grafiku je zadužen Adreno 730. Xiaomi ističe da su poboljšali hlađenje, a treba istaknuti da je prethodnik Xiaomi 12 imao i stariji Snapdragon 8 Gen 1. U praksi je to ekstremno brz procesor koji se bez ikakvih teškoća nosi sa svim igrama i zadacima koje pred njega stavite.

Telefon dolazi s baterijom od 5000 mAh i velikim punjačem koji podržava 120W punjenje. To u praksi znači da autonomija ne bi trebala predstavljati nikakvu brigu. Realno, 5000 mAh je dovoljno da izgurate kroz dan normalnog korištenja i završite s 30-40 posto baterije bez posebnog truda. A ovaj ekstremni punjač za otprilike 10 minuta od 1-2 posto baterije je stigao na 50-ak posto. 

12T Pro kao jedan od glavnih aduta ističe glavnu kameru od 200 megapiksela s f/1,7 otvorom blende i optičkom stabilizacijom te 0.64µm pikselima. No nju ne prati jednako impresivan ostatak kamera. Tu je 8 mpx širokokutna kamera s f/2,2 blendom te 2 mpx makro kamera i jasno je da je ovo jedan od tih ustupaka za nižu cijenu. U standardnom načinu rada 12T Pro će te piksele, njih 16, spojiti u 1 (pixel binning) i na telefonu spremiti standardnu fotografiju od 12,5 megapiksela. Takva fotografija je u konačnici i manje zahtjevna za memoriju uređaja. Želite li snimati u punih 200 megapiksela, te će fotografije biti daleko veće. Samo 200 mpx snimanje je nešto sporije i nije za fotografiranje nogometnih akcija, no fotografije djeluju nešto detaljnije. Tu je i srednji mod od 50 mpx. Selfiji su ograničeni na 20 mpx. A što se videa tiče, nudi 8K snimanje u 24fps. Samo sučelje kamere nudi i pristup AI optimizaciji i gomili raznih modova, koji će vas oduševiti jednostavnošću, ali i konačnim videom za koji vam treba tek par sekundi i nekoliko klikova.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija s novog 12T Pro.

9
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama