Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
12 komentara

Ivan Đikić otkrio tvar koja pomaže u borbi protiv raka

Otkriće hrvatskih znanstvenika Ivana Đikića i Koraljke Husak pomoći će u pronalasku lijeka za Parkinsonovu, Alzheimerovu bolest i za tumore

M. Lišanin
Foto: M. Lišanin
12 komentara

Hrvatski znanstvenici, prof. dr. Ivan Đikić i prof. Koraljka Husak s Medicinskog fakulteta u Frankfurtu, otkrili su bjelančevinu koja ima važnu ulogu u razvoju tumora, čime su otišli i korak dalje u traženju lijeka protiv rak.
U ljudskim stanicama gomilaju se tvari koje s vremenom postaju “otpad u stanici”. One su plodno tlo za razvoj zloćudnih stanica. Tim Ivana Đikića na Medicinskom fakultetu u Frankfurtu otkrio je bjelančevinu Rpn13, koja kao “čistač” uklanja štetne tvari iz stanica.
- Ovo je vrlo važno, ali početno otkriće u borbi protiv tumora, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Očekujem da će farmaceutske tvrtke u idućih 5-10 godina proizvesti 'pametne lijekove’ za te bolesti - objasnio je doktor Đikić.
Njegov tim od 13 znanstvenika na ovom je otkriću radio čak pet godina. Prije dvije godine Ivan Đikić dobio je nagradu za izvanredna dostignuća u istraživanju raka. Tad je otkrio mehanizam pomoću kojeg živi ljudska stanica i kako se razvija tumor.
- Ne postoji tajna mojeg uspjeha. Za ovakva postignuća potrebni su velika posvećenost, inteligencija, rad i talent - rekao je Đikić.

'ČISTAČ' UKLANJA ŠTETNE TVARI
I tumor, i Alzheimerova i Parkinsonova bolest u stanicama nakupljaju štetne tvari. Iz njih se razmnožavaju zloćudne stanice. Bjelančevina Rpn13 radi kao detektor za otkrivanje “smeća iz stanica”. Na godinu samo nekoliko znanstvenika u svijetu otkrije ovako važnu stvar.

USPJESI NAŠIH ZNANSTVENIKA
- 2005. Ivan Đikić otkrio kako se ljudske stanice brane od razvoja tumora
- 2007. Marin Soljačić izveo eksperiment bežičnog prijenosa električne energije
- 13.3. 2008. Miroslav Radman i njegov tim otkrili seksualni život bakterija
- 14.5.2008. Nikica Zaninović stvorio prvi genetski modificirani embrij čovjeka

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message