Obavijesti

Tech

Komentari 16

Jedan od najboljih novih auta ove godine. Brz kao metak, a može trošiti 'na kapaljku'

Jedan od najboljih novih auta ove godine. Brz kao metak, a može trošiti 'na kapaljku'
27

Lexus je napravio odličan posao. Cijena? U ovoj klasi se za nju ne pita previše, no usporedimo li NX-a s podjednako opremljenom i motoriziranom konkurencijom iz Njemačke, on je i dalje osjetno jeftiniji

VIDEO

Nije tajna, Lexus je prije skoro 30 godina zamišljen kao japanski odgovor na njemačke prestižne premium modele, prvenstveno Mercedes. I to im je uspjelo. Možda baš ne u Europi, ali u ostatku svijeta Lexus je vrlo uspješna alternativa njemačkom trojcu. Za one koji žele biti malo drugačiji bez da pritom žrtvuju imalo luksuza ili prestiža.

Koliko je danas Lexus dobra marka svjedoči novi NX. Prvi smo ga put vozili prije otprilike pola godine, na svjetskoj prezentaciji i ustvrdili da se radi o možda najboljem Lexusu ikada. Sada smo to odlučili provjeriti opsežnim testom modela sa samog vrha ponude, NX-a 450h+ sa snažnim plug-in hibridnim pogonom i bogatim te atraktivnim paketom opreme F-Sport. 

Kad smo ga prvi puta provozali ustvrdili smo da je novi NX u odnosu na prethodnu generaciju “potpuno druga dimenzija”. Ovaj test je to samo potvrdio. Sve što se moglo promijeniti temeljito je izmijenjeno: nova platforma, novi vanjski dizajn,nova unutrašnjost, nove inovativne funkcije, novi pogonski strojevi, novi infotainment multimedijski sustav....Čak 95 posto dijelova je novo što se vidi okom ali i osjeti u vožnji. 

Automobil je vrlo atraktivno dizajniran i bez sumnje će privlačiti poglede gdje god se pojavi. Osim što dobro izgleda, dizajn je i dosta prilagođen aerodinamici koja je osjetno bolja nego kod modela prošle generacije. 

Unutrašnjost je pravi “slatkiš” za oči. Bez pretjerivanja, ovo je najatraktivnija ali i najnaprednija unutrašnjost od svih Lexusa koji se trenutno mogu naći na tržištu. Lexus novi koncept unutrašnjosti naziva ‘Tazuna kokpit’. U njemu dominiraju ogroman dodirni zaslon od 14 inča, novi digitalni instrumenti i napredni HUD zaslon na vjetrobranskom staklu koji je među najboljima, najvećima i najbogatijima koje smo ikada vidjeli, bez obzira na klasu vozila. Unatoč svemu tome nisu ni zanemarene fizičke tipke tako da se najvažnijim funkcijama može pristupiti pritiskom na klasičnu tipku što doprinosi ergonomiji. 

Ono što je potpuno neobično je električno otvaranje bočnih vrata. Klasičnu kvaku iznutra zamjenjuje mala poluga koja aktivira električni mehanizam tako da ne morate uložiti ni minimalni napor kako biste povukli kvaku. Rijetki su automobili s ovakvim sustavom, a mi ga smatramo prilično simpatičnim i jednako toliko nepotrebnim. Za pokazivanje prestiža. 


NX je tipični japanski SUV C-segmenta. Formom spada u takozvanu kompaktnu klasu, ali je dimenzijama nešto veći od prosjeka konkurencije i tako donosi nešto više mjesta u unutrašnjosti. Straga je ponuda prostora vrlo dobra, prtljažnik s 520 litara je dovoljno velik, a unatoč prostranosti imate osjećaj da sjedite u kompaktnom (i vrlo luksuznom) sportskom automobilu.

Najviše impresionira kvaliteta materijala i izrade koja je, bez sumnje, na najvišoj mogućoj razini, uz bok, pa možda i ispred najrazvikanijih konkurenata iz Njemačke. Jednako oduševljenje izaziva i razina luksuza koja se na testiranom F-Sport modelu može opisati kao “nema što nema”. Na primjer prednja sjedala su grijana i hlađena, stražnja su također grijana, upravljač se namješta “na struju”... Posebno impresivno izgleda ogroman dodirni zaslon od 14” koji zauzima veliki dio središnjih armatura. Osim što je on velik, moćan je i infotainment sustav koji se skriva “u njemu”. Sve je prepuno funkcija, auto je stalno spojen na internet, a infotainment radi brzo i glatko poput moćnog MacBooka. 

Pogon također ne ostavlja nikakve želje neispunjenima. Riječ je o moćnom plug-in hibridnom sustavu s atmosferskim benzincem i dva električna motora, jednim sprijeda, a drugim straga. Ukupna snaga sustava od 309 KS dovoljna je za performanse koje će većinu oduševiti. Ubrzanje do 100 km/h traje samo nešto više od 6 sekundi, a međuubrzanja su još impresivnija. Stisnete li gas do daske pomislit ćete da se vozite u nekom sportskom automobilu. 

Plug-in hibridni sustav odličan je i u pogledu potrošnje. Baterija je prilično velikog kapaciteta u odnosu na prosječni plug-in hibrid pa je deklarirana električna autonomija 75 km u kombiniranoj i skoro 100 km u gradskoj vožnji. Na testu smo u gradu bez problema s jednim punjenjem prevaljivali više od 80 kilometara, što nam je u principu bilo dovoljno za svakodnevnu vožnju. Baterija se na punionici napuni za oko tri sata, a na kućnoj utičnici za to treba nešto manje od 10 sati.

Kad se baterija isprazni potrošnja i dalje ostaje vrlo, vrlo niska, pogotovo za velik i težak auto ovolike snage. U gradu smo s praznom baterijom trošili od 5,3 do 6,5 l/100 km, ovisno o “težini noge na gasu”, a kombinirana se potrošnja s dosta vožnje po autocesti kretala između 6,5 i 7,5 l/100 km. Teško se sjetiti ovako snažnog plug-in hibrida koji je bio toliko štedljiv uz praznu bateriju. Kod većine njih potrošnja tada pomalo “podivlja”, ne i kod NX-a. Konačni prosjek sedmodnevnog testa uz tri punjenja baterije nakon pređenih 600 kilometara bio je samo 4,1 l/100 km. Da smo imali prilike puniti svaki dan prosjek bi nam bio i manji od 2 l/100 km. 

U pogledu voznih osobina auto je gotovo savršen. Automobil se na testu pokazao kao idealna kombinacija udobne “krstarice” i zabavnog automobila sposobnog “isporučiti” mnogo užitaka i uzbuđenja strelovitim ubrzanjima i brzom te uvjerljivom vožnjom kroz zavoje. Posebne pohvale idu dobro usklađenom pogonu na sve kotače i vrhunskim kočnicama, dok bi sportski orijentiranog vozača mogao malo smetati CVT mjenjač. No dodatna električna snaga uvelike kompenzira njegove nedostatke. Iako može biti jako zabavan, najugodnije smo se osjećali kad smo ovaj automobil vozili umjereno. Komforu ovjesa se zaista ne može ništa prigovoriti, a osjećaj luksuza u unutrašnjosti je dodatno pojačan vrhunskom zvučnom izolacijom i bešumnim radom na električni pogon.

 


Testirani NX 450h je bez sumnje jedan od najboljih novih automobila koje smo imali priliku voziti ove godine. Lexus je napravio odličan posao. Cijena? U ovoj klasi se za nju ne pita previše, no usporedimo li NX-a s podjednako opremljenom i motoriziranom konkurencijom iz Njemačke, on je i dalje osjetno jeftiniji. 

TVORNIČKI TEHNIČKI PODACI: 

masa: 1990 kg
dimenzije: 466 x 187 x 166 cm
obujam motora: 2487 ccm
snaga benzinskog motora: 136 kW/185 KS  
ukupna snaga sustava: 227 kW/309 KS
električni doseg: 74 km
0-100 km/h: 6,3 s
najveća brzina: 200 km/h
potrošnja: 0,9 l/100 km
cijena: 634.700 kn (testni model), 561.800 kn (osnovni NX plug-in hibrid) 451.500 kn (osnovni NX 350h)

Važnija oprema Lexus NX 450h+ F-Sport

Alunaplatci 20", run flat gume, adaptivni tempomat, LED adaptivna svjetla, ambijentalna rasvjeta, grijana i hlađena električno pokretana prednja sjedala presvučena kožom, grijana stražnja sjedala, grijani i električno namjestivi upravljač, head up zaslon, dodirni zaslon 14”, navigacija, sustav kamera s prikazom 360 stupnjeva, električno pokretana vrata prtljažnika, adaptivni ovjes...

POGLEDAJTE VIDEO: JURAJ ŠEBALJ U SERIJALU ‘TI PITAŠ’

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.