Jeftiniji su pozivi u EU: Minutu razgovora platit ćete 1,76 kuna | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 6

Jeftiniji su pozivi u EU: Minutu razgovora platit ćete 1,76 kuna

NOVE CIJENE Minuta ne smije biti više od 1,76 kuna, a SMS od 55 lipa, osim ako potrošač ne pristane na skuplje. Operateri mogu naplatiti i više ako potrošač uzme takav paket usluga

VIDEO

Nove cijene vrijede samo za privatne korisnike za pozive iz Hrvatske prema fiksnim i mobilnim mrežama u zemljama koje su članice Europske unije.

Prema Uredbi o međunarodnim pozivima i SMS-u, 1,76 kuna po minuti je najveća dopuštena cijena razgovora. Od 15. svibnja će se automatski primjenjivati na fiksne i mobilne usluge koje se naplaćuju u cijelosti ili djelomično na temelju stvarne potrošnje. No operateri mogu naplaćivati i veće cijene ako su u paketu usluga.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:18

- Operateri smiju ponuditi alternativne tarife u kojima su cijene veće od reguliranih cijena, ali korisnici moraju izričito zatražiti prelazak na tu tarifu prije primjene. Na primjer, korisnik može odabrati tarifu u kojoj je minuta razgovora s EU skuplja od 1,76 kuna, ali su jeftiniji pozivi u druge zemlje - kažu u Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti.

Takva tarifa može se isplatiti onima koji često zovu u Bosnu i Hercegovinu starije članove obitelji na fiksne ili mobilne telefone, a s mlađim rođacima ili prijateljima u članicama EU razgovaraju internetom, korištenjem Vibera, Facebook poziva ili Skypea.

Prema navikama telefoniranja, svaki potrošač može na stranici procjenitelj.hakom.hr. provjeriti što mu pojedini teleoperator nudi i isplati li mu se alternativna tarifa.

Cijene poziva ovise i o tarifnom modelu, a neki naplaćuju i naknadu za uspostavu poziva.

Kod Iskona se razlikuju cijene zove li se na fiksnu ili mobilnu mrežu.

Poziv na fiksni telefon u Austriju stoji 1,64, a na mobilnu 1,76 kune po minuti. Švicarska nije u EU i minuta poziva na fiksnu stoji 1,74, a na mobilnu 3,75 kuna.

- Cijene poziva su između 1,48 i 1,76 kuna po minuti, a većina korisnika minute prema EU plaća povoljnije od maksimalnih 1,76 kuna.

Oni koji telefoniraju prema Srbiji, BiH te Crnoj Gori koriste posebne tarife, na primjer Svijet 40 koja uključuje 40 minuta razgovora i stoji između 6,25 i 25 kuna mjesečno. Iznosi ovise o roku na koji je ugovor sklopljen - kažu u Optimi.

Kod te tarife plaća se naknada za uspostavu poziva, a obračunska jedinica je sekunda.

I u A1 cijene poziva za privatne korisnike su najviše 1,76 kuna, a kod nekih tarifa i manje - rekli su nekadašnjeg Vipa.

Kod Hrvatskog telekoma pozivi prema članicama EU stoje 1,76 kuna po minuti. Pozivi iz fiksne mreže u BiH i Srbiju iz stoje 2,32 kune po minuti. Iz mobilne je minuta prema BiH 4,99, a prema Srbiji 7,99 kuna.

Kod Tele2 poziv u EU stoji 1,76 kuna, u BiH 3,05, u Crnu Goru i Srbiju te Vatikan 4,50, a u Švicarsku, Makedoniju, Kosovo i Albaniju 5,50 kuna. Obračunska jedinica je minuta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6

VIDEO

Hrvatska je idealno odredište za elitni  automobilski turizam: Ovo je najbolji dokaz za to...
AUTO SPORT ADRIA

Hrvatska je idealno odredište za elitni automobilski turizam: Ovo je najbolji dokaz za to...

Uz naše prirodne ljepote i neke od najljepših cesta u Europi, koje turisti uglavnom tek počinju otkrivati, imamo ogromne adute da postanemo top destinacija za automobilske entuzijaste

Honor 200 serija telefona želi biti vaš prijenosni foto studio
NOVI ADUT SREDNJE KLASE

Honor 200 serija telefona želi biti vaš prijenosni foto studio

Honor je u srednjoj klasi danas izbacio tri nova uređaja u Honor 200 seriji, a najatraktivniji je Honor 200 Pro s velikim naglaskom na portretne fotografije. Na njima su radili sa slavnim studiom Harcourt
EUIPO: 27 posto mladih Hrvata koristi ilegalne internetske kanale za gledanje sporta
PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA

EUIPO: 27 posto mladih Hrvata koristi ilegalne internetske kanale za gledanje sporta

Više od četvrtine mladih u Hrvatskoj priznaje da koristi ilegalne internetske kanale za gledanje sporta, dok ih je pet posto svjesno kupilo krivotvorenu sportsku opremu putem interneta, pokazalo je istraživanje Europskog ureda za intelektualno vlasništvo (EUIPO) objavljeno u srijedu