Obavijesti

Tech

Komentari 10

Kada je pravo vrijeme za prvi mobitel ili facebook profil?

Kada je pravo vrijeme za prvi mobitel ili facebook profil?
1

Jesu li računalo, tablet, mobitel, društvene mreže i videoigre važan dio života i vašeg djeteta? Saznajte kako ga zaštititi i usmjeriti na korisne sadržaje na Internetu!

Trebaju li djeca već u prvom razredu osnovne škole imati mobitel? Kada je uopće vrijeme za njega? Zapitala se to čitateljica portala Klokanica.hr te u forumu otvorila temu o prvom mobitelu. Iskustva roditelja su drugačija i ne postoji neko univerzalno rješenja no možda vam mišljenje drugih roditelja i stručan savjet pomogne u donošenju odluke.

Profesoricu psihologije dr. sc. Mirandu Novak pitali smo kada bi djeca trebala dobiti prvi mobitel i treba li im kupovati skupe najnovije modele te na što bi sve roditelji trebali obratiti pažnju kod odabira mobitela.

"Iskreno mislim da je kupnja mobitela odluka svakog roditelja i da je jako teško iz pozicije psihologa propisivati vrijeme za prvi mobitel. Pitanje je koji je pravi razlog kupnje mobitela, smatra li roditelj smatra da je dijete dovoljno zrelo, je li komunikacija topla i otvorena i ima li u njega povjerenja. Ako je razlog kupnje mobitela lakša komunikacija, standardni mobitel je dovoljan", smatra psihologinja.

Ako roditelji djetetu ipak odluče kupiti smartphone, psihologinja ističe kako je kod njegovog korištenja najveći rizik povezan s elektroničnim nasiljem pa bi roditelji prvo trebali podučiti djecu o pravilima i sigurnom ponašanju na Internetu kako bi se znali zaštititi.

Kako kontrolirati što dijete radi na internetu?

Na forumu Klokanice smo pitali čitatelje i dopuštaju li svom djetetu da nakon navršene 13. godine, kada je dozvoljeno pristupanje ovoj društvenoj mreži, otvori profil, i imaju li pristup njegovom profilu.

"Moje cure od 15 i 12 godina imaju svoj profil, no njime se koriste samo u našoj blizini, tako da možemo kontrolirati što rade. Nije to ništa loše, ipak smo u 21. stoljeću pa ne možemo uspoređivati naše doba i ovo, jer vrijeme ide naprijed, a ne natrag", komentirala je čitateljica Frančo.

Iako je na Facebooku službeno zabranjeno otvaranje profila prije dobi od 13 godina, mlađu djecu zapravo ništa ne sprječava da se registriraju kao starija. Taj su problem uočile i naše čitateljice Klokanice koje poznaju i mlađu djecu s otvorenim Facebook profilom. Upravo je važnost kontrole roditelja nad onime što djeca rade na Internetu, odnosno kako koriste i doživljavaju društvene mreže, ono što naglašavaju stručnjaci, jer djeca sudjelovanjem na društvenim mrežama i općenito "surfajući" Internetom zadovoljavaju potrebu za druženjem s prijateljima i istraživanjem svijeta pa im je to nemoguće zabraniti. No, zato je vrlo bitno odrediti pravila korištenja i Facebooka, i Interneta općenito.

Iskustva roditelja i načine kako zaštiti djecu čitajte u specijalu 'Djeca na internetu'

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 10
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin