Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Kako dokazati da je leteći taksi siguran? Pošalji šefa na vožnju!

Kineska kompanija Ehang kaže da je 40 ljudi dosad isprobalo njihov leteći taksi, a među njima je i šef kompanije. Dron vas može sam voziti brzinom od 130 km/h, ali ne kažu kad bi trebao stići na tržište

EHANG 184 AAV
Foto: Hand-out
9 komentara

Sama ideja letećeg taksija koji će vas sam voziti s jednog na drugi dio grada mnogima od nas i dalje zvuči kao SF, ali Airbus je prošlog tjedna prvi put testirao svoju Vahanu, a kineska kompanija Ehang pokazala je da su odmakli još dalje i njihova letjelica već vozi ljude. 

Ehang 184 prvi put smo vidjeli na CES-u prije dvije godine, no kompanija je sada objavila video s testiranja letjelice. Kako bi dokazali koliko vjeruju u ono što rade, na testnom letu u Ehangu 184 bio je direktor kompanije Huazhi Hu. No, on nije bio jedini, a iz kompanije kažu da se u ovoj fazi testiranja dronom vozilo oko 40 ljudi. 

- Ono što radimo nije ekstremni sport i sigurnost svakog putnika je na prvom mjestu. Nakon što smo uspješno testirali Ehang 184, veselim se onome što nam stiže u budućnosti - rekao je Hu. Među stvarima na kojima rade je poboljšanje putničkog doživljaja, ali i opcionalne ručne kontrole kako bi oni s pilotskim iskustvom mogli sami voziti letjelicu. 

Ehang SKUPA IGRAČKA Biste li vi ušli u ovo? Mega dron moći će prevoziti i ljude

Zamisao je da će putnici ući u ovu kabinu s četiri rotora, pritisnuti željeno odredište i letjelica će potom sve odaditi sama. Ne treba vam pilotsko znanje, već sve radi softver. Snimka koju su objavili Kinezi otkriva i dva različita dizajnerska rješenja. Prva verzija letjelice je ona koju smo vidjeli još 2016. godine sa četiri ruke i osam rotora, a drugi ima duplo više rotora te dva sjedala. 

Ehang | Autor: Ehang Foto: Ehang

Ovaj leteći taksi jednog putnika mogao bi voziti brzinom do 130 km/h, a kako navode iz kompanije moći će letjeti i u tajfunima kategorije 7. Ipak, ne navode kad će dron biti spreman za javnost, jer se naglašavaju testiranja kao prioritet.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message