Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
3 komentara

Revolucija sve bliža: Airbusov leteći taksi poletio je prvi put

Bespilotna električna letjelica polijeće kao helikopter, a u srijedu ju je Airbus prvi put testirao. Osim njih, na razvoju letećih taksija rade i Uber, Boeing te niz drugih kompanija

Foto: Airbus
3 komentara

Leteći taksiji postali su još bliži stvarnosti nakon što je ovaj tjedan zrakoplovni div Airbus po prvi put testirao svoju bespilotnu letjelicu u SAD-u.

Vahana je potpuno električna i autonomna letjelica koja uzlijeće vertikalno, a njezin prototip u punoj mjeri u srijedu je poletio u Oregonu. Poletjela je do visine od pet metara i nakon 53 sekunde u zraku sigurno sletjela. Sljedeći dan isti su test i ponovili. 

KOŠTAT ĆE KAO CESTOVNI Airbusov lijek za gužve: Leteći taksi uskoro kreće na prvi let

- U manje od dvije godine Vahana je od koncepta na salveti postala prava autonomna letjelica koja je uspješno obavila prvi let - rekao je voditelj projekta Zach Lovering. 

Foto: Airbus Group Ovo je jedna od Airbusovih vizija mobilnosti u budućnosti

Vahana bi trebala biti jednosjed koji će donijeti demokratizaciju osobnih letova, navode iz kompanije te ističu da će u tome koristiti električni pogon, pohranu energije i strojni vid kao glavne tehnologije. Navodi se kako ih sada čekaju brojni testovi i daljnji razvoj letjelice koja će uskoro dobiti i nove motore. 

AIRBUS POP.UP Airbusovo rješenje za gužve: Auto budućnosti koji je i dron
Specifikacije Vahane:
Širina - 6,2 metra
Duljina - 5,7 metara
Visina - 2,8 metara
Masa pri polijetanju - 745 kilograma

Šefovi kompanije nadaju se da bi Vahana mogla biti spremna za prodaju 2020. godine, a upravo je Uber ranije navodio Vahanu kao mogućeg kandidata kojim će Uber dodatno proširiti svoje prijevozne mogućnosti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message