Obavijesti

Tech

Komentari 4

Kako je jak potres u Japanu skratio dan i pomaknuo Zemlju

Kako je jak potres u Japanu skratio dan i pomaknuo Zemlju
8

Na Zemljinu rotaciju u principu utjecaj imaju i manja podrhtavanja, međutim, budući da nisu toliko jaki njihov učinak je puno manji, tvrdi američki seizmolog Gross

VIDEO

Razorni potres magnitude 8,9 po Richteru koji u petak pogodio Japan bio je toliko snažan da je cijeli planet pomaknuo za 25 centimetara, upozoravaju stručnjaci. To će imati duboki, ali suptilni utjecaj na duljinu dana i promjenu godišnjih doba. 
- Sila potresa pomaknula je glavni japanski otok za 2,4 metra i napravila gigantske rupture u morskom dnu - izvjestili su iz US Geological Survey-a.

Potres je bio toliko snažan da je pomaknuo os oko koje se Zemlja rotira, tvrde stručnjaci iz talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju. Brzina rotacije planeta zato će se promijeniti kako će se masa redistribuirati, ali to su vrlo male promjene koje neće biti vidljive stoljećima.
- Možda 25 centimetara zvuči veliko ako se dogodi ispred vas, ali ako se pogleda na Zemlju kao cjelinu, to je jako malo - rekao je profesor sa Sveučilišta u Torontu Andrew Miall.
Duljina dana će se skratiti za 1,8 mikrosekundi, a promjena nagiba zemlje, koja će utjecati na godišnja doba, će biti toliko mala, da je potrebna vrlo precizna satelitska navigacija da bi se prikupile informacije.

Potresi ovakvih razmjera na obalama Japana događaju se jednom u 1000 godina i uvijek ostave neke dijelove kopna trajno ispod razine mora.
- Neki gradovi su zbog klizanja tla još uvijek pod vodom. Zemlja je zapravo propala, pa će nakon prolaska tsunamija, i ostati u tom stanju - rekao je Daniel McNamara, seizmolog sa US Geological Surveya.

Granica Pacifičke i Sjeverno Američke ploče

Razorni potres u Japanu posljedica je kretanja pacifičke i sjevernoameričke tektonske ploče. Pacifička ploča je kliznula ispod Japana, gdje postoji prokop, što je uzrokovalo veliko podrhtavanje i stvaranje deset metara velikog tsunamija koji je razorio istočnu obalu Japana. Potres ovakvih razmjera povećava mogućnost drugih velikih potresa i zato je ekstremni oprez prijeko potreban, upozoravaju japanski seizmolozi. Iako je potres u petak bio peti najmoćniji u posljednjih 100 godina, stanovnici Tokija trebaju biti spremni na novi veliki udar, tvrdi seizmologinja Satoko Oki.

Za gibanje ploča odgovorna su dva procesa: stvaranje nove kore od magme koja izvire iz vulkanskih pukotina na dnu oceana i podvlačenje jedne ploče ispod druge. Tektonske ploče se gibaju brzinom od pet do deset centrimetara u godini.

Duljina dana se već mijenjala

Ovo nije prvi puta da razorni potres mijenja duljinu Zemljina dana. Prošlogodišnji potres u Čileu magnitude 8,8 po Richteru skratio je dan za 1,26 mikrosekundi, a potres na Sumatri magnitude 9,1 po Richteru 2004. godine za 6,8 mikrosekundi.

- Na Zemljinu rotaciju u principu utjecaj imaju i manja podrhtavanja. Međutim, budući da nisu toliko jaka, njihov učinak je puno manji - rekao je američki seizmolog Richard Gross.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu