Obavijesti

Tech

Komentari 1

Kakva akcija! Borbe robota rasprodale arenu u Močvari

Kakva akcija! Borbe robota rasprodale arenu u Močvari
10

Čak 22 tima prijavila su se za ovogodišnje izdanje Fightboticsa, turnira robota koje organiziraju studenti FER-a i FESB-a u Zagrebu. Atmosfera je bila uzavrela

VIDEO

Riječima 'neka borbe započnu' organizatori su u nedjelju službeno otvrili drugo izdanje hrvatskih borbi robota - Fightbotics u zagrebačkoj Močvari.  

- Drugu godinu za redom, moći ćete svjedočiti čak 20 borbi. Interes je sve veći i veći, ove godine prijavila su se čak 22 tima, a ulaznice su rasprodane odmah. To vam samo znači da scena borbi robota u Hrvatskoj sve više raste - poručili su organizatori netom prije prve borbe.

Pokretanje videa...

Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a 01:51

Atmosfera je već na početku bila uzavrela, a s obzirom na to da su roboti prošli pretkvalifikaciju, posjetitelji su imali priliku gledati borbe onih najboljih. Na natjecanje su se mogli prijaviti svi; studenti, srednjoškolci, hobisti i tvrtke.

Bećar Maradona i Executioner

Sam turnir koncipiran je na principu 'duple eliminacije', što znači da se svi roboti, koji prežive prvu borbu, bore i drugi put.

Prvom borbom probili su led 'bećar' Maradona koji dolazi sa Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu i Executioner kojeg je kreirao tim inače poznat po fantastičnim rezultatima na prijašnjim turnirima.

Tehnički nockout

Borba robota traje tri minute, a prestaje prije isteka vremena samo ako dođe do 'tehničkog nockouta'. To znači da se jedan od robota ne može kretati dulje od 10 sekundi, ili se njime više ne može upravljati upravljačem. Ukoliko oba robota prežive tri minute borbe, nastupa tročlani sudački žiri koji procjenjuje koji je od robota bio jači, agresivniji, aktivniji i koji na sebi ima manje štete.

Zagreb: Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a Zagreb: Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a Zagreb: Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a
7
| Foto: Karlo Klasic/PIXSELL

Odmah na početku prve borbe bilo je jasno da se ne radi o dječjoj igri, već da iza svakog robota stoji vrijedan tim ljudi koji ih kreira tako da mogu uništiti protivničkog robota, a istovremeno ostati neoštećeni. Vrlo brzo su po 'areni za borbu' krenuli letjeti šarafi, plastika i razni drugi dijelovi robota. Njihovi kreatori moraju paziti na sve, dizajn, izdržljivost, borilačku sposobnost, brzinu. Konkurencija je jaka, a nakon svake borbe, timovi se bacaju na brze popravke svojih robota kako bi bili spremni za onu iduću.

Zagreb: Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a Zagreb: Treće izdanje Fightboticsa, borbe robota koje organiziraju studenti s FSB-a i FER-a

Uzbudljive borbe

- Koliko god nekome čudno zvučalo, stvarno je uzbudljivo gledati borbu. Ove godine još je sve puno bolje organizirano i čini mi se da je više ljudi, pa je nekako i cjelokupni dojam bolji- rekao nam je jedan od posjetitelja.

Kao i prethodne godine, Fightbotics je organizirala udruga Studentski makerspace - Strojarnica, novonastala udruga na FSB-u. Osim natjecateljske komponente, ističe se i izrada samih robota. Kriteriji su definirani Pravilnikom o izradi robota, koji vrijedi jednako za sve prijavljene timove (hobističke ili studentske). Kako ističu organizatori, ideja je da se tijekom natjecanja timovi suočavaju s različitim inženjerskim izazovima poput programiranja i radio kontrole, odabira konstrukcijskih materijala te proračuna i CAD dizajniranja željenih borbenih robota.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin