Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Kineska postaja za vikend pada na Zemlju - a još ne znaju gdje

Točnu lokaciju pada kineske svemirske postaje još nije moguće prognozirati jer na to utječe niz faktora, ali pada za vikend. Moguće je da će manji dijelovi preživjeti i prolazak kroz atmosferu

Foto: ESA/CMSA
21 komentara

Kineska svemirska postaja Tiangong-1 koja nekontrolirano pada iz Zemljine orbite kroz našu atmosferu najvjerojatnije će pasti za vikend, objavila je u utorak Europska svemirska agencija. Pritom je moguće i da će neki dijelovi postaje teške 9 tona preživjeti sudar s atmosferom i pasti na Zemlju.

Kako postaja gubi visinu, moguće je sve preciznije prognozirati i točno vrijeme pada. ESA tako navodi kako se postaju u atmosferi može očekivati od subote ujutro do početka ponedjeljka, što pad na 1. travnja čini sve izglednijim. 

Foto: CMSA

Ali, pad postaje nikako nije prvoaprilska šala. Dijelovi postaje koji možda i prežive prolazak kroz atmosferu najvjerojatnije će završiti u oceanu, jer 71 posto našeg planeta prekrivaju mora. 

JOŠ NE ZNAJU GDJE Kineska postaja mogla bi pasti na Zemlju najranije u četvrtak

ESA je objavila i kako će postaja najvjerojatnije pasti u području izmneđu 43 stupnja sjeverne i 43 stupnja južne geografske širine. 

Brzina, smjer, visina letjelice, ali i solarna aktivnost faktori su u prognoziranju, pa će još detaljniji podaci biti dostupni i u sljedećim danima. Naime predviđanje pada letjelice uključuje mnoge nesigurnosti, poput razlike u gustoći zraka u gornjim slojevima atmosfere (na što utječe solarna aktivnost), nepoznanice oko orijentacije letjelice i točne mase te sastava metala, ali i nepoznate podatke o točnoj lokaciji i brzini. 

Foto: Aerospace

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message