Tech

Komentari 11

Knjižnica 'sudnjeg dana': Žele spasiti najvažnije knjige svijeta

Knjižnica 'sudnjeg dana': Žele spasiti najvažnije knjige svijeta

Nakon Trezora sudnjeg dana u kojem se čuva stotine tisuća uzoraka biljnog sjemena, na Svalbardu u Norveškoj izgradit će i trezor koji će čuvati digitalne kopije najvažnijih svjetskih knjiga

Kako bi spasili najvažnije knjige na svijetu u norveškom Svalbardu otvorit će drugi 'Trezor sudnjeg dana', a u njemu će pohraniti digitalne kopije neprocjenjivih knjiga. Na taj način osigurat će se da prežive najekstremnije situacije, pa čak i nuklearni rat. Uz Norvešku, prve knjige tamo će pohraniti Brazil i Meksiko. 

Arktički Svalbard već je dom trezora koji čuva sjemenke biljaka koje će nam omogućiti da preživimo, ako u nekom trenutku čovječanstvo uništi zalihe hrane. Krajem 2015. godine u njega je prva morala posegnuti Sirija jer njihov Centar za poljoprivredna istraživanja zbog rata nije mogao obavljati funkciju rasadnika koji distribuira sjeme diljem Bliskog istoka. 

Novi trezor čuvat će digitalne kopije knjiga, ali relativno neuobičajen način. Tvrtka Piql razvila je novu tehnologiju kojom će podatke spremati na klasičan film, umjesto na hard diskove. Uz potporu norveških vlasti i Europske unije, obavili su brojna istraživanja oko pohrane podataka na klasične filmove. Katrine Loen iz Piqla rekla je za norveški NRK kako vjeruju da podaci mogu ostati sigurni i di 1000 godina. 

Filmove će pohraniti duboko u rudniku koji je zamrznut u permafrostu, što mu osigurava stalnu temperaturu između minus 5 i minus 10 stupnjeva. Loen je rekla i kako bi ovakav zapis bio prilično jasan za neke naše nasljednike u budućnosti. Filmske trake bit će prilično jasan vizualni zapis, a prednost im je i što se podaci na njima ne mogu mijenjati i manipulirati kad se spreme.