Tech

Komentari 0

Koji osnovni uvjeti moraju biti zadovoljeni da biste uselili?

Koji osnovni uvjeti moraju biti zadovoljeni da biste uselili?

Najčešće investitori, iscrpljeni pregovorima s izvođačima, probijenim rokovima ili nepredviđenim situacijama na gradilištu, useljavaju u kuću koja zadovoljava tek osnovne uvjete

Investitori koji su gradili vlastitu obiteljsku kuću znaju koliko je to zahtjevan i iscrpljujuć proces. Tijekom izrade projekta, prikupljanja dokumentacije i same gradnje kuće misao vodilja je trenutak useljenja u svoju novu kuću, uređenu kao u katalogu za uređenje interijera. Ali realnost je često mnogo drugačija. Najčešće investitori, iscrpljeni pregovorima s izvođačima, probijenim rokovima ili nepredviđenim situacijama na gradilištu, useljavaju u kuću koja zadovoljava tek osnovne uvjete za stanovanje a kuću uređuju "u hodu".

Za useljenje i kratkotrajan asketski život, složili bi se mnogi, dovoljno je imati funkcionalnu kupaonicu, postavljen i osušen parket i madrac. Dobrodošla je i funkcionalna kuhinja, no uz mogućnost dostave hrane i bez kuhinje se može preživjeti neko vrijeme. Na listu osnovnih uvjeta za useljenje Marko Jelušić dodao bi internet i televiziju, jer je u današnje vrijeme život gotovo nezamisliv ukoliko niste umreženi i informirani. 

Postoji određeni šarm u useljenju i spavanju na praznom parketu, zadovoljstvo i sloboda što ste konačno svoj na svome. Ipak, Renata i Marko svjesni su zamke u koju mogu upasti: "Može se dogoditi da uselite u na pola uređenu kuću pa se useljavanje i uređivanje produži i na dvije godine ili čak duže. Zna se dogoditi da žice strše iz zidova i stropova dugo nakon useljenja" rekla je Renata

Ponekad nepovoljna financijska situacija uspori završetak uređenja interijera i eksterijera. Srećom, trenutni je trend u uređenju interijera renovirani namještaj ili prenamjena starih predmeta kupljenih na buvljaku ili oživljenih na starim tavanima i podrumima. Jelušići će dio svog starog namještaja renovirati i preseliti u novu kuću, a dio će prodati putem Njuškala. U svakom slučaju, ništa neće baciti.

Više pročitajte na microsite-u projekta Niskoenergetska kuća 2.