Obavijesti

Tech

Komentari 0

Kreatori GTA prestali 'gaziti' radnike nakon otkrića skandala

Kreatori GTA prestali 'gaziti' radnike nakon otkrića skandala

Jedan od najvećih kreatora videoigara na svijetu navodno je olakšao život svojih zaposlenika poslije izvještaja o nehumanim uvjetima rada.

Rockstar Games, jedan od najvećih studija za razvoj igara na svijetu i kreator megapopularnog Grand Theft Auto serijala, poboljšao je radne uvjete u jednoj od svojih britanskih podružnica poslije izvještaja o nehumanim potraživanjima i radnim tjednima od 100 sati, tvrdi Kotaku.

Najviše razloga za slavlje navodno imaju testeri u Rockstar Lincolnu koji su do sada radili kao honorarci; izvori tvrde kako su tom kadru 1. kolovoza ponuđeni ugovori na neodređeno radno vrijeme.

Pokretanje videa ...

Iako trenutačno nije jasno odnosi li se ova promjena na druge Rockstarove studije, i ovo je nemala pobjeda za njegove najniže rangove. Izvještaji s kraja prošle godine tvrdili su kako su testere u tvrtki često podsjećali na to koliko su sretni da uopće imaju priliku raditi za slavni studio.

Upitni uvjeti rada nisu prvi zabrinjavajuć trend povezan s Rockstarovom operacijom u Ujedinjenom Kraljevstvu; prije samo nekoliko tjedana, ova gaming korporacija optužena je da već punih deset godina izbjegava britanske poreznike, i to unatoč činjenici da jednako toliko dugo agresivno progoni subvencije od Londona.

I dok se u svijetu sada vode kampanje za poboljšavanje radnih uvjeta game testera, u Hrvatskoj niti puno teže zamjenjivi programeri nisu sigurni, kako je ovih dana otkrio slavni zagrebački studio LGM Games u ekskluzivnom intervjuu za Lvl8.

Odgovoran pristup gamingu kao profesiji i sektoru enormnog ekonomskog potencijala za Lijepu našu jedna je od ključnih poruka Esports prvenstva Hrvatske, novog državnog natjecanja u videoigrama čije će finale biti održano sljedeći mjesec u prostorijama Stabla znanja, tj. Studentskog centra Zagreb.