Obavijesti

Tech

Komentari 3

'Kreatori igara bježe van za plaće koje su i za pet puta više'

'Kreatori igara bježe van za plaće koje su i za pet puta više'

Zagrebački studio Little Green Men Games ostvario je nevjerojatan uspjeh u zadnjih 12 godina, no njegov osnivač za Lvl8. otkriva koliko je i dalje razočaran uvjetima rada u Hrvatskoj

Prije 12 godina, kreatori videoigara pod imenom Little Green Men Games radili su na svojoj prvoj igri, sada poklonicima strategija dobro poznatoj svemirskoj epopeji Starpoint Gemini koja se na koncu pretvorila u serijal čiji tehnički četvrti nastavak stiže na PC za samo nekoliko dana.

Počeli u Fićeku

Tim koji ovih dana službeno djeluje kao Intercorona d.o.o. tada se de facto sastojao od trojice braće koji su programirali i radili teksture iz tovarnog prostora starog Fiata Furgona. "Furgon je bio moj, mi ga nikad nismo napustili, nego je on nas", u šali se prisjeća Mario Mihoković, dio tog prvotnog trojca i sadašnji izvršni direktor Intercorone.

Danas bi mu, kaže, trebala "cijela jedna flota Furgona" kada bi htio vratiti tvrtku tim motornim korijenima. I dok Intercorona sa svojim LGM Games timom već godinama posluje s petog kata Ciboninog tornja u samom centru Zagreba te broji 15 zaposlenih, taj na površini veliki napredak nije priča iz bajke koliko podsjetnik na mukotrpan rad koji je uložen u ovaj studio, inače jednu od najvećih tvrtki svoje vrste u Hrvatskoj.

Pogledajte lokalnu perspektivu jednog od najuspješnijih hrvatskih gaming studija:

Mihoković u posljednjem intervjuu za Lvl8. otkriva kako je frustiran trenutačnim stanjem stvari u Lijepoj našoj, što po pitanju prosvjete, što iz perspektive samog knjiženja računa. Tako npr. problem duplog oporezivanja s SAD-om muči kreatore Starpoint Geminija jednako koliko i nedostatak adekvatnog kadra, tvrdi veteran domaće game dev scene.

LGM Games tako se ovih dana oslanja na jednak broj vanjskih suradnika i zaposlenika, a razlog tome nije nikakvo rezanje troškova već nepostojanje radne snage. "Školovanje uopće ne cilja dobro ovu branšu", ističe Mihoković, objašnjavajući kako čak i relevantni visokoobrazovani kadar u Hrvatskoj gotovo bez iznimke mora proći kroz reedukaciju za potrebe game developmenta nakon što diplomira.

Naposlijetku, sustav je takav da će dobar dio tih mladih ostati u Hrvatskoj samo onoliko dugo koliko im je potrebno da se zaista nauče razvoju modernih videoigara, nakon čega će prvom prilikom pobjeći van za peterostruku plaću. Čelni čovjek Intercorone za to krivi "sustav" o kojem priča u vidljivoj nevjerici.

Mali troškovi logistike, postojanje demografije koja je voljna učiti i potencijal za rast bez presedana - sve su to razlozi zbog kojih bi naša vlada trebala biti presretna da potiče razvoj domaće gaming industrije, ili ga "barem ne otežava", argumentira Mihoković.

Najnoviji trailer za Starpoint Gemini 3:

Pokretanje videa ...

Tu se također poteže pitanje negativnog mentaliteta cijelog društva o kojem možete poslušati više u video intervjuu iznad koji se između ostalog dotiče i Hana Sola, moćnog Xboxa četvrte generacije kodnog imena Scarlett i brojnih drugih aktualnosti.

Gaming scena u Hrvatskoj ipak se nastavlja razvijati unatoč neidealnoj situaciji, a osim novih studija i projekata, tu su i brojne igračke inicijative. Jedna od njih jest i Esports prvenstvo Hrvatske, državno natjecanje okrenuto školama i fakultetima koje za cilj ima promoviranje koncepta videoigara kao ozbiljnog sporta te industrije ogromnog ekonomskog potencijala koje naše društvo tek treba istražiti.