Tech

Komentari 4

Kriptovaluta Squid Game je propala, stručnjaci kažu: 'To je prevara, iskorištavaju naivne'

Kriptovaluta Squid Game je propala, stručnjaci kažu: 'To je prevara, iskorištavaju naivne'

Stručnjaci za kriptovalute su upozorili da se radi o prevari. Stranice na kojima je predstavljena kriptovaluta više nisu aktivne

Kriptovaluta inspirirana popularnom južnokorejskom serijom "Squid Game" izgubila je svu svoju vrijednost nakon što je otkriveno da se radi o prevari. Predstavljali su se kao "play-to-earn" kriptovaluta koja se kupuje za korištenje u online igrama, a mogle bi se zamijeniti i za druge kripto i nacionalne valute. U posljednjih par dana vrijednost mu je porasla za desetak puta. Naime, prošlog utorka Squidom se trgovalo za samo jedan cent, a za samo nekoliko dana cijena je skočila preko 2856 američkih dolara, piše BBC.

Trenutna vrijednost mu je pala za 99.99 posto, stoji na stranici CoinMarketCap.

Tko je zaradio? 

Programeri koji su stvorili Squid iz ovoga su izašli bogatiji za oko 3.38 milijuna dolara, objavio je Gizmodo. Squid je predstavljen kao token koji će se moći koristiti za novu online igru ​​inspiriranu Netflixovom serijom. Igra je trebala biti objavljena ovog mjeseca.

Stručnjaci za kriptovalute su upozorili na nekoliko znakova da se radi o prevari. Oni koji su kupili kriptovalutu nisu mogli prodavati svoje tokene.

"Shema za navine male ulagače"

Web stranica na kojoj je predstavljena kriptovaluta, imala je mnogo pravopisnih i gramatičkih grešaka. Stranica, kao i društvene mreže koje su promovirale Squid više nisu aktivne. 

"To je samo jedna od shema kojima naivne male ulagače privlače i iskorištavaju zlonamjerni promotori kriptovaluta", rekao je ekonomist sa Sveučilišta Cornell Eswar Prasad za BBC.

Prasad kaže da mali ulagači moraju biti oprezni kada kupuju kriptovalute jer gotovo da ne postoji njihov nadzor.