Tech

Komentari 128

Fantastičan prizor na nebu: Nad Hrvatskom sjaji 'Krvavi' mjesec

Fantastičan prizor na nebu: Nad Hrvatskom sjaji 'Krvavi' mjesec

Ljudi širom svijeta večeras su s divljenjem promatraju nebo na kojem se odvija raritetna astronomsko-astrološka manifestacija pomrčine krvavog cvjetnog supermjeseca

Astronomski, Mjesec se našao unutar 90 posto svog perigeja, najbliže točke (363 295 km) Mjesečeve staze u odnosu na središte Zemlje, što ga stavlja u kategoriju “supermjeseca”. Potpuna pomrčina Mjeseca obično traje satima, ne zahtijeva opremu za gledanje i potpuno je sigurna za gledanja.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na nebu nema zasljepljujućeg Sunca, sve što promatramo je kako Zemljina sjena pada preko mjesečevog lica. Ime “krvavi” je dobio zbog svog crvenog sjaja.

- Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu je s rubova Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, pa se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu - objašnjava NASA.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji “supermjesec” u godini. Riječ je o pojavi kad se Mjesec čini većim nego što uobičajeno je na noćnom nebu jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti. Svibanjski supermjesec jedan je od triju u ovoj godini i bit će najveći među njima.

Supermjesec se pojavljuje kad se Mjesec čini većim nego što je uobičajeno jer se nalazi najbliže Zemlji. Ovogodišnji svibanjski supermjesec naziva se još i “cvjetni”, a naziv je dobio po tome što u svibnju na Zemlji obično cvate obilje cvijeća.