Tech

Komentari 4

Lansirali satelit koji nosi ime devetogodišnje Nikoline Rudić

Lansirali satelit koji nosi ime devetogodišnje Nikoline Rudić

Nikolina Rudić, osmogodišnja djevojčica iz Ražanca kraj Zadra, napravila je najljepši crtež svemira i pobijedila na europskom natječaju. Satelit, koji je uspješno lansiran jučer, nosi njeno ime

To je svemir. Tu su planeti, zvijezde i raketa. Napravila sam ih od kolaža i šljokica, tako je o svom pobjedničkom crtežu 2020. godine pričala devetogodišnja Nikolina Rudić iz Ražanca kraj Zadra.

Europska komisija koncem 2019. i početkom 2020.  godine organizirala je natječaj za djecu iz Hrvatske, Norveške i Švicarske. Trebalo je nacrtati sliku onoga što ti prvo padne na pamet kada razmišljaš o svemiru. Nikolina je pobijedila u oštroj konkurencije nadarene dječice, među njih 1544 iz Hrvatske.

U nedjelju, u ponoć i 14 minuta, lansiran je novi Galileo satelit koji nosi njeno ime. 

 

Uz Nikolinu, pobjedu je odnjelo još dvoje djece, tako da sad tri satelita nose njihova imena. Dobila je diplomu i model “svojeg” satelita u mjerilu 1:25.

- Drago mi je da se satelit zove po meni - rekla je djevojčica čije ime nosi jedan od 30 satelita u sklopu neovisnog globalnog navigacijskog satelitskog sustava Europske unije. Služi za upravljanje prijevozom, traganje i spašavanje, poljoprivredu i za usluge koje se temelje na određivanju lokacije.