Tech

Komentari 3

Letjelica na solarnu energiju korak bliže da okruži Zemlju

Letjelica na solarnu energiju korak bliže da okruži Zemlju

Zrakoplov Solar Impulse 2, koji leti na Sunčevu energiju, sletio je u srijedu u Pennsylvaniji i uspješno završio 13. etapu puta oko svijeta na istočnoj obali SAD-a.

Švicarski pilot  Bertrand Piccard je sletio u 21, 49 po srednjoeuropskom vremenu u međunarodnu zračnu luku LeHigh Valles, nakon leta  iz Daytona koji je trajao oko 17 sati. Tim pothvatom se promiču čisti izvori energije.

- Ovo je fantastičan trenutak. Stupio sam u kontakt s zračnom kontrolom New Yorka. Prešli smo Sjedinjene Države, napisao je Piccard nešto ranije na društvenoj mreži Twitter.

Solar Impulse 2 se sada nalazi oko 150 km od Kipa slobode i Manhattana. New York će obilježiti posljednju američku etapu putanje zrakoplova koji će zatim prijeći Atlantski ocean i sletjeti u Europu prije polaska u Abu Dhabi, od kuda su Bertrand Piccard i Andre Borschbergf krenuli 9. ožujka 2015.

Zrakoplov SI2 leti uz pomoć Sunčeve energije koju prikuplja 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima dužine 72 metra. Ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara. Prosječna brzina leta iznosi oko 45 km/h i može se udvostručiti pri punoj izloženosti suncu.