Obavijesti

Tech

Komentari 11

Lexus otvara novo poglavlje: Stigao je fascinantni novi NX

Lexus otvara novo poglavlje: Stigao je fascinantni novi NX
19

Ovo je prvi model s 'Next Chapter Lexus' dizajnom koji će se primijeniti i na druge nove Lexuse. Novi luksuzni SUV nudi se kao hibrid i plug-in hibrid s 306 KS

VIDEO

Iz Toyota Motor Corporationa u Hrvatsku su ovih dana stigle dvije novosti: potpuno novi Lexus NX i nova izvedba popularnog RAV4, s plug-in hibridnim pogonom.

Lexus NX druge generacije velik je korak naprijed na japansku premium marku. Ovo je prvi model s 'Next Chapter Lexus' dizajnom, dizajnom koji bi, kako mu i ime govori, trebao otvoriti novo poglavlje ove marke. Modeli će ubuduće biti dizajnirani sportski i agresivnije i postati atraktivniji. Kako će to izgledati nagovještava novi NX koji je zaista vrlo lijep i jako privlačan SUV. 

Unatoč atraktivnom dizajnu automobil je vrlo praktičan i prostran. U karoseriji dugačkoj 466 cm (2 cm više u odnosu na prethodnika) ima obilje mjesta za putnike, ali i prtljagu zahvaljujući zapremini prtljažnika od 520 litara čemu treba dodati i 34 litre u podnici prtljažnika.

Unutrašnjost se osjetno razlikuje od onoga na što nas je Lexus so sada naviknuo. Digitaliziranost je na višoj razini, tu je veliki središnji zaslon, raskošni LCD instrumenti i head up zaslon potpuno novim infotainment sustavom. Ergonomija je osjetno poboljšana, a kvaliteta materijala je na najvišoj razini.

Najprodavaniji Lexus u Europi dobio je novi izgleda ali i obilje tehnoloških noviteta. Tu je tako funkcija 'Hey Lexus', sustav 'osobnog asistenta' sličan Googleovom asistentu ili iPhoneovoj Siri. Pomoću glasovnih naredbi tako se može upravljati mnogim funkcijama vozila poput zatvaranja i otvaranja prozora, namještanja klima uređaja, uključivanja i namještenja brisača. Također sustav će za putem glasovnih naredbi pronaći obližnji restoran ili trgovinu i još mnogo toga.

Što se pogona tiče u ponudi su hibridni i plug-in hibridni pogon. Hibridni NX 350 ima 2,5 litreni benzinski motor i razvija 244 KS. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 7,7 sekundi.Lexus tvrdi da je auto po potrošnji najbolji od usporedivih konkurenata u klasi. Hibridni NX 350 nudi se u verzijama s prednjim ili s pogonom na sve kotače.

Snažniji NX 450 je plug-in hibrid s pogonom na sve kotače. On ima 2,5-litreni motor i dva elektromotora te bateriju kapaciteta 18,1 kWh. Snaga sustava je 306 KS, a a ubrzanje do 100 km/h je sportsko i traje samo 6,1 sekundu. Doseg na struju po WLTP-u iznosi 69 do 76 kilometara. Ovaj doseg je jedan od najraskošnijih među svim plug-in hibridima koji se trenutno nude na tržištu i pokriva prosječne dnevne potrebe većine vozača. Maksimalna brzina na struju je 135 km/h, a iznad toga se uključuje i benzinski motor. Snaga punjenja je 3,3 kW na brzim punjačima i 2,2 na kućnoj utičnici gdje je za punjenje baterije od 0 do 100 posto potrebno 7,5 sati.

Osnovni novi NX 350 košta od 401.900 kuna, verzija NX 350 s pogonom na sve kotače od 409.900 kuna,  a plug in hibridni NX 450 od 515.900 kuna. Slabiji model nudi se uz pet razina opreme, a snažniji uz tri.

Nova Toyota RAV4 s plug-in hibridnim pogonom koristi isti sustav kao i Lexus NX 450. Najsnažniji RAV4 tako razvija 306 KS, ima 75 kilometara električnog dosega i pogon na sve kotače. Automobil se nudi u tri razine opreme, a košta od 412.500 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi
HRVATI NA ODMOR U ŠPICI?

Istraživanje Revoluta: Hrvatska četvrta najpopularnija zemlja za odmor među turistima u Europi

Hrvati većinom ciljaju na srpanj i kolovoz, a Hrvatima su pak, top destinacije bile Slovenija, Italija, Njemačka, Austrija i Bosna i Hercegovina, pokazuje istraživanje financijske aplikacije Revolut

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...