Obavijesti

Tech

Komentari 214

Ličanka: 'Možda mi dođe neki izvanzemaljac pa da se udam'

Ličanka: 'Možda mi dođe neki izvanzemaljac pa da se  udam'
7

Švicarci su potvrdili da u Udbini žele graditi novi europski svemirski centar. Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. Evo što na to kažu Ličani

VIDEO

A joj, ne bih baš da nam donesu gradsku vrevu, stres i ludilo. Ali, tko zna, možda bi moje ovčice htjele napraviti koji krug po svemiru. Ako je mogla Lajka, može i moja Blejka. A možda dođe i neki izvanzemaljac za mene pa se konačno udam, kaže pastirica Senada Dizdarević (40).

Dino Stanin/PIXSELL

Njezina mirna Udbina došla je u središte pozornosti nakon što su se prošle godine pojavile informacije da švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) tamo namjerava graditi svemirski centar. Švicarci su u ponedjeljak u Zagrebu i službeno predstavili svoj projekt.

- Hrvatska će igrati vrlo važnu ulogu u programima tvrtke S3. Ovo će biti od goleme koristi za svaku stranu - rekao je osnivač i direktor tvrtke Pascal Jaussi.

Prvi letovi za svemir iz Hrvatske bi trebali krenuti već 2019. godine. Prve aktivnosti bit će vezane uz letove u bestežinskom stanju koji će se provoditi u prvoj polovici 2016. godine, vjerojatno u Zračnoj luci Pleso. Nakon razmatranih nekoliko lokacija, tvrtka smatra da je najbolji izbor Udbina gdje se planira graditi veliki svemirski centar i svemirska luka.

Radnik na farmi krava: 'Sumnjivo je to meni'

- Hmm... Sumnjivo je to meni. Da dođem do neke love, pa da ne ulažem doma nego u stranoj zemlji... Sumnjivo! Jedino ako je baš ova pozicija bitna, onda bih mogao u to povjerovati - kaže Josip Šubarić (30), radnik na farmi krava Angus u Udbini.

Dino Stanin/PIXSELL

- Našim kravama neće smetati, a neće ni narušiti ekosustav. Volio bih da se to ostvari. Čuo sam za to i prije, a javio nam se i jedan sumještanin koji živi u Švicarskoj i pričao o tome. Tako da tko zna... Bilo bi lijepo kad bi zaposlili dvadesetak domaćih ljudi srednje stručne spreme, da dovedu tridesetak visokoobrazovanih, pa nek’ još tu i sagrade neke zgrade. Ma, ja bih prvi poletio u orbitu ako mi daju popust - kaže Josip.

Velečasni: Ako ima krsni list, i izvanzemaljac može u crkvu

Velečasni Tomislav Rogić lopatao je snijeg ispred Crkve hrvatskih mučenika kad smo se došli raspitati o stavu njegova puka prema svemirskom centru.

- Ne znam koliko je to realno, ali ovdje barem prostora ima. Pa Krbavsko polje je dugačko 24 i široko 16 kilometara. A i mi smo tu vrlo visoko, pa moramo paziti što pričamo jer smo bliže Šefu pa nas bolje čuje - šali se Tomislav i onda ozbiljnije kaže da ipak ne bi išao "gore".

- A ne, ne hvala. Nema veze što bih bio bliže Gospodinu, možemo se mi duhovno uzdisati.

Pitali smo ga bi li u crkvu primio kakvog izvanzemaljca ako bi došao s astronautima: 'Joj, puno je tu ‘ako’ i ‘kad bi’. Ali ako ima krsni list, vrata crkve su mu otvorena... '

Tvrtka S3 želi da Hrvatska što prije bude član ESA-e

Pozivam nadležne institucije da poduzmu odgovarajuće korake za pristupanje Hrvatske u Europsku svemirsku agenciju. Ovo će biti katalizator, rekao je Slađan Zovko, direktor tvrtke Swiss Space System Hrvatska. Surađivat će sa svim sveučilištima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 214
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin