Obavijesti

Tech

Komentari 4

Ljudsku smo već vidjeli, a sada je na redu robotska Olimpijada

Ljudsku smo već vidjeli, a sada je na redu robotska Olimpijada
1

Natjecanje okuplja najsofisticiranije humanoide i industrijske robote. Japan je u zadnjih nekoliko godina ostvario nove domete šaljući astronautu Koichiju Wakati u svemir...

VIDEO

Godine 2020., nakon ljudskih Olimpijskih igara, u Japanu će se održati još jedna Olimpijada - robotska. Mjesto i datum održavanja Olimpijade nisu poznati te je japansko ministarstvo pozvalo gradove da istaknu svoje kandidature.

Poznato je da Japan mnogo vremena i sredstava ulaže u napredak robotike i tehnologije.

- Cilj je do 2020. godine okupiti sve svjetske robote i održati Olimpijske igre u kojima se natječu u tehničkim vještinama - rekao je prije dvije godine japanski premijer Shinzō Abe dok je obilazio robotizirane tvornice u Tokiju i Saitami. Premijer je dodao kako bi Olimpijada robota bila dobar način da se pokaže napredak vezan uz robotiku diljem svijeta.

Natjecanje okuplja najsofisticiranije humanoide i industrijske robote. Japan je u zadnjih nekoliko godina ostvario nove domete šaljući astronautu Koichiju Wakati u svemir robota koji govori kao društvo da ne bude usamljen.

Roboti se u Japanu koriste za ispomoć u kuhinji ili na radu na poljoprivrednim imanjima gdje se osjeća manjak radne snage.

- Mi želimo učiniti robote glavnim stupovima naše rastuće ekonomske strategije. Želimo oformiti vijeće u kojem će razvoj robotike postati stvarnost koja će potpomoći jačanju Japana - rekao je Abe.

Prva robotska Olimpijada održala se u kolovozu 2012. godine u Bristolu u Velikoj Britaniji. Natjecanje je okupilo rekordan broj ekipa, a najtjecali su se u igrama poput nogometa, košarke, hodanja/trčanja, dizanja utega, tj. DVD-a. Svaka Olimpijada ima svoju zvijezdu, a u robotskom svijetu to je singapurski robot Usain Volt koji obara sve rekorde. Volt se natječe u disciplini hodanja tri metra naprijed i nazad koji je ovu dionicu prešao za 31 sekundu. Jedno od zanimljivijih natjecanja jest dizanje utega, odnosno dizanje DVD-a za male robote, a trenutačni svjetski rekord iznosi čak 89 DVD-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...