Obavijesti

Tech

Komentari 0

Lovro i Tin za povijest: 'Mi smo svjetski prvaci u debatiranju...'

Lovro i Tin za povijest: 'Mi smo svjetski prvaci u debatiranju...'

Lovro Šprem i Tin Puljić prvi su tim u povijesti natjecanja koji je ušao u svjetsko finale debatnog natjecanja, a da im engleski jezik nije materinji

VIDEO

Kad sam saznao da smo pobijedili na Svjetskom sveučilišnom debatnom prvenstvu, skočio sam sa stolca od sreće. I dalje imam negdje taj video, rekao nam je ekonomist Lovro Šprem (26). On je s prijateljem Tinom Puljićem (25), zagrebačkim magistrom politologije, u srpnju 2021. u organizaciji Južne Koreje osvojio to veliko međunarodno natjecanje. Pandemija je spriječila da se natjecanje održi uživo, pa su momci debatirali iz svojih stanova, zavaljeni u fotelje.

Dečki već nekoliko godina nižu odlične rezultate na europskim natjecanjima.

- Definitivno smo željeli tu pobjedu, znali smo da to možemo. 2019. smo u Cape Townu postali prvi tim u povijesti kojem engleski nije materinji jezik, a koji se plasirao u finale svjetskog natjecanja u debati. Bili smo korak do pobjede - rekao je Tin.

Zanimljivo je spomenuti da većina prestižnih sveučilišnih timova, poput onih s Harvarda, Stanforda, Oxforda i Cambridgea, ima trenere koji su bili prvaci u debatiranju, a naši su se dečki za sva natjecanja pripremali sami.

Debatno natjecanje koncipirano je tako da dvije ekipe dobiju teme o kojima će raspraviti te im nasumično dodijele stranu, s kojom se debatanti nužno ne slažu na osobnoj razini. Debata, u kojoj sudjeluje osam natjecatelja, traje sat vremena, uz govore od sedam minuta. Nakon debatiranja suci odlučuju o pobjedniku.

- Bili smo članovi srednjoškolskih debatnih klubova, no tad smo Tin i ja bili protivnici. Svidjele su nam se debate koje su ti klubovi održavali, ostali smo u priči i osnovali Zagreb Student Debate Forum - priča nam Lovro.

Ne planiraju se više natjecati, ali će ostati u svijetu debata. Žele pomagati drugima da se pripreme za natjecanja, a Lovro će se na nadolazećem natjecanju u Madridu prvi put okušati i u suđenju.

Kako zaključuju uz smijeh, nema potrebe da se nakon osvajanja titule dalje natječu, može samo ići na lošije. 

Europsko prvenstvo u Zagrebu

Zagreb je ovo ljeto domaćin Europskog sveučilišnog prvenstva u debati (EUDC), u organizaciji Zagrebačkog studentskog debatnog foruma (ZSDF). Ovo je središnji događaj europske debatne zajednice, te se očekuje dolazak oko 600 sudionika iz cijele Europe. Natjecanje traje od 31. srpnja do 6. kolovoza. Natjecanje su podržali Ured predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Gradski ured za obrazovanje i Skupština Grada Zagreba.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto