Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
55 komentara

Mars se trese svaki dan, sonda otkrila čudno magnetsko polje

Lander InSight koji se spustio na crveni planet prije 15 mjeseci otkrio je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i oko 10.000 vrtloga vjetra koji su prešli preko površine Marsa

Foto: Ho, Melody W (1861)
55 komentara

Mars možda izgleda suho i prašnjavo izvana, no ima iznenađujuće živahan unutarnji život, prema novim otkrićima misije InSight američke svemirske agencije NASA-e.

Lander InSight koji se spustio na crveni planet prije 15 mjeseci otkrio je mnogo seizmičkih aktivnosti, neočekivano snažno lokalno magnetsko polje i oko 10.000 vrtloga vjetra koji su prešli preko površine Marsa.

Otkriće objavljeno u ponedjeljak u časopisima Nature Geoscience i Nature Communications pomoći će znanstvenicima da otkriju tajne unutrašnjosti Marsa i razumiju zašto izgleda toliko drukčije od Zemlje.

'ONA JE HEROJ AMERIKE' Preminula matematičarka koja je 'dovela' prve ljude na Mjesec

- Ono što nam ovi rezultati stvarno pokazuju je da je Mars danas aktivni planet - kaže Bruce Banerdt, glavni voditelj misije čije je sjedište u Kaliforniji.

InSight se nalazi u 30-ak metara širokom krateru na vulkanskoj visoravni na kojoj su tvari na površini planeta starosti od 3,7 milijarda do samo 2,5 milijuna godina.

FILE PHOTO: The Mars InSight probe in artist's rendition operating on the surface of Mars due to lift off from Vandenberg Air Force Base | Autor: NASA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: NASA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Oko 2500 kilometara dalje nalazi se vulkansko područje prepuno dokaza o rijekama lave i znakova da je tekuća voda nekad tekla površinom.

- Sve što je bilo aktivno u zadnjih nekoliko milijuna godina može biti aktivno i danas, posebno u dubini - kaže Banerdt.

POLETIO SOLAR ORBITER "Predivna slika": Nova sonda dat će najbolji pogled na Sunce

Lander ima seizmometar koji mjeri potrese u gornjim slojevima Marsa i opremljen je senzorima za temperaturu, vjetar i magnetski pritisak.

Uređaj je zabilježio 174 potresa do 30. rujna među kojima i više od 20 jakosti od 3 do 4.

Ti potresi ne moraju se nužno osjetiti kao potresi iste jakosti na Zemlji zbog toga što su bili na većoj dubini od onih koji se uobičajeno događaju na Zemlji.

No, ako stojite na pravom mjestu mogli biste ih osjetiti, kaže zamjenica voditelja misije Suzanne Smrekar.

Tektonske aktivnosti na Marsu izazvane su deformiranjem i pucanjem gornjih slojeva planeta što je rezultat hlađenja i skupljanja unutrašnjosti planeta.

NAŠLI GA U METEORITU Najstariji materijal na Zemlji stariji je i od našeg planeta

Veliki potresi na Marsu rjeđi su nego što su znanstvenici očekivali i nije bilo onih snažnijih.

Na Marsu smo u istoj situaciji u kojoj su početkom 1900-ih bili geofizičari na Zemlji, kaže Banerdt i dodaje da znanstvenici imaju trenutno mnogo više podataka nego zaključaka. 

Smrekar kaže kako još nema izravnih dokaza da postoji magma u dubinama Marsa.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message