Obavijesti

Tech

Komentari 14

Mercedesova A-klasa najveće je iznenađenje salona u Ženevi

Mercedesova A-klasa najveće je iznenađenje salona  u Ženevi
9

Malo tko je pretpostavio da će Mercedesova A-klasa biti toliko izmijenjena ili da će Renault otkriti Zoe, no još ih je manje očekivalo Borisa Tadića na otkrivanju Fiata

VIDEO

Fiat 500L, mali jednovolumen oko kojega se već na premijernom pokazivanju u Ženevi podigla velika prašina, za to može zahvaliti i srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. Nije tako čest slučaj naime, da na otkrivanje novog automobila na salon dođe predsjednik države. Pokazuje to samo koliko je ovo važan posao za Srbe i koliko su ozbiljno shvatili šansu koju im je Fiat pružio.

Mercedesova A-klasa također je jedno od većih iznenađenja ženevskog salona automobila. Iako je bila najavljena među 180 svjetskih i europskih premijera, prave fotografije Mercedes nije ranije pokazao. Objavljene su tek slike iz kojih se moglo naslutiti da A-klasa više nije “kutija na kotačima” ali malo je tko pretpostavio da će promjene ići ka potpuno novom automobilu. Iznenađenje je za 10.000 novinara priredila i Kia, koja je uz novi Cee’d otkrila i nenajavljenu karavansku izvedbu, a bez najave je i Renault pokazao serijsko izdanje novog, potpuno električnog gradskog automobila Zoe.

Među zanimljivijim novitetima su jednovolumeni Dacia Lodgy i Ford B-Max te novi Audi A3 i Vovlo V40, a ponajviše je predstavljeno prestižnih i egzotičnih automobila - od Bentleyevog novog SUV-a do najsnažnijeg Ferraija u povijesti. Takvi noviteti u, uz raskošne štandove i hostese, u neutralnoj su Ženevi stvorili privid bezbrižnosti. Kao da je kriza tek daleka prošlost, kao da tržište Europe 2012. godinu nije dočekalo s minusom na računu - padom prodaje za 1,2 posto.

Marchionne i Tadić dogovorili vrlo uspješan deal

Svojevrsna jednovolumenska verzija Topolina nazvana 500L od svibnja će se proizvoditi u Srbiji, u bivšoj tvornici Zavodi Crvena Zastava u Kragujevcu. To je itekako veliki posao za Srbe i velika injekcija za srpsko gospodarstvo - u Kragujevcu naime, namjeravaju proizvoditi 250.000 primjeraka Fiata 500L godišnje. Izdužena izvedba modernog Topolina trebala bi stajati 16.000 eura na europskom tržištu, a uoči početka proizvodnje kragujevačka tvornica iz temelja je obnovljena.

Mercedesova A-klasa najveće je iznenađenje

Mercedes je radikalno okrenuo filozofiju svojeg najmanjeg modela. A-klasa više ne izgleda kao kutijasti monovolumen, već kao dinamični gradski sportaš. Auto je snižen za ćak 18 centimetara što donosi neusporedivo bolju aerodinamiku i vozna svojstva. Osnovi dizelski model A180 CDI ima 109 KS, dok najsnažniji benzinac A250 razvija 211 KS. Očekuje se i AMG verzija koja bi mogla imati blizu 300 “konja”.

Volvo V40 sa zračnim jastukom za pješake

Slovo V je kod šveđana tradicionalna oznaka za karavane, no novi V40 je zapravo klasični kompakt s kosim stražnjim krajem. Automobil od 437 centimetara donosi hrpu novih sigurnosnih tehnologija, između ostaloga i prvi zračni jastuk za pješake koji iskače ispod poklopca motora. Ponuda motora započinje sa štedljivim dizelašem od 115 KS, a najsnažniji T5 turbo benzinac razvija 256 KS.

Rumunji napadaju i segment monovolumena

Dacia i dalje širi ponudu. Lodgy je prvi monovolumen u ponudi rumunjskog proizvođača. Jednostavan je, izuzetno prostran i što je najvažnije - jeftin. Najavljena cijena za zapadna tržišta iznosi 9900 eura, što je gotovo dvostruko jeftinije od tipičnog konkurenta. U top izvedbi od 16 tisuća eura Lodgy dolazi sa zaslonom osjetljivim na dodir, navigacijom i grijanim sjedalima. Apsolutna novost za Daciu.

Neobični Bentley želi među terence

Na prvi se pogled doima kao dobra šala, no Bentley misli ozbiljno. Ovo je EXP 9 F, studijska najava za prvi SUV u povijesti britanske tvornice auto luksuza. U skladu s ugledom marke automobil postavlja nova mjerila za ovu klasu. Dizajn odražava sportski i luksuzni karakter Bentleya, a pod poklopcem radi monstruozni W12 Twinturbo sa 610 KS. Cijena serijskog modela trebala bi iznositi više od 150 tisuća eura.

Kod novog Audija A3 je dijeta u prvom planu

U odnosu na prethodnika, novi A3 je smršavio čitavih 80 kilograma, dok su dimenzije i prostranost narasli. U rujnu, kada stiže na tržište moći ćete ga kupiti s jednim dizelskim motorom (143 KS) te s dva benzinca (122 i 180 KS). U najavi su i slabiji dizel, top model S3, ali i plinska te hibridna izvedba. U ponudi je i Audi Drive Select sustav ovjesa s elektronskom regulacijom amortizera i drugih parametara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu