Obavijesti

Tech

Komentari 2

'Mi smo Leptirići, najbolji vrtić u Hrvatskoj! Jedemo svoje povrće i voće pa dajemo i roditeljima'

'Mi smo Leptirići, najbolji vrtić u Hrvatskoj! Jedemo svoje povrće i voće pa dajemo i roditeljima'
4

Dječji vrtić Vukovar I, područni objekt 'Leptirić', u Borovu naselju, odabran je za najbolji među 38 prijavljenih jer je jedini eko-vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VIDEO

Eko vrtić je stvarno nešto posebno, moramo razmišljati ekološki, živjeti ekološki i ponašati se tako. Sve treba biti u skladu s prirodom te učiti djecu o tome od najranije dobi jer je to jedini način a koji možemo promijeniti svijet, objasnila nam je Kristina Zorić Beslema, odgajateljica i voditeljica područnog objekta 'Leptirić' u sklopu Dječjeg vrtić Vukovar I, u Borovu naselju u blizini Vukovara.

Potaknuli sugrađane da urede zelene površine

Za najbolji vrtić u Lijepoj našoj ove godine natjecalo se 38 vrtića, a titulu onog najboljeg dodijeljena je upravo Leptirićima, naizgled malome, ali prekrasnom vrtiću u koji je trenutno upisano 155 djece u sedam odgojnih skupina. Ono čime je vrtić zasigurno osvojio titulu najboljeg je činjenica da je ovo prvi eko-vrtić u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Glavna misija ovog vrtića je misliti lokalno, a djelovati globalno, pa oni tako sve čine za svoje naselje koje žele da bude lijepo, zeleno i čisto. Surađuju i s raznim tvrtkama, udrugama koje se bave ekologijom i ekološkim razvojem.
- Uredili smo sve napuštene cvjetnjake u Borovu naselju i na taj način poslali poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada - kaže nam Kristina.

Roditelji dobivaju recepte za zdrava jela

U sklopu svog malenog vrtića, koji izgleda poput pravog malenoga grada, postoji i eko vrt, a preko projekta Slagalica dobili su sredstva te podignuli plastenik.
- Već jedno sedam, osam godina na Dan grada dijelimo sve što smo uzgojili u plasteniku našim sugrađanima. Prvo smo uzgajali cvijeće, a onda smo prešli na  rasadu raznog bilja - govori nam odgajateljica, dodajući kako im je znalo ostajati rasada pa su odlučili napraviti vrt za koji se brinu djeca, a ujedno uče i o zdravom načinu života i prehrani.

Većinu uzgojenog povrća pojedu dječica i odgajateljice u vrtiću, a ono što im bude viška podijele roditeljima.
- Povrće stavimo u vrećica sa svim potrebnim sastojcima, napišemo recept i podijelimo ih roditeljima kada dođu po svoju dječicu, za brzinski ručak - objasnila nam ne Kristina te nadodala da se u njihovom vrtu najčešće mogu pronaći patlidžani, paprike, rajčice, tikvice, bundeve, krumpiri, začinsko bilje i razno cvijeće.

Mame i tate pomažu urediti vrtić

U ovom vrtiću svaka odgojna skupina u sobi ima svoj kompostarnik, a u vanjskom prostoru vrtića postavljeni su i veliki kompostarnici.
- Sve što ostane od hrane koja se kompostira ide u kante, onda se to iznosi van - govori odgajateljica te nadodaje kako puno stvari za vrtić naprave zajedno s roditeljima.

Jedna od takvih je i kuhinjica u vanjskom dijelu gdje se djeca igraju.
- Svake godine imamo s roditeljima nekakve akcije. Pravili smo drvene cvjetnjake, senzornu stazu. Trenutno je aktualan projekt 'Nisu vreće sve za smeće'. Dobili smo od, bivšeg roditelja, donaciju platnenih vrećica koje djeca ukrašavaju i onda ih dijelimo. Već smo podijelili nekoliko stotina vrećica s ekološkim porukama - govori Kristina te nadodaje kako su djeca bila jako sretna kada su saznali da su osvojili titulu najboljeg vrtića u Hrvatskoj. Osim roditelja, dječice i osoblja vrtića, čestitke su dobili i od vukovarskog gradonačelnika, Ivana Penave.

Suradnja s roditeljima i suradnja s lokalnom zajednicom, kaže nam Kristina, je sigurno jedan od segmenata koji je pravagnuo u njihovu korist kada se odabirao najbolji vrtić u Hrvatskoj.
- Ovo je rezultat velikog rada i truda svih kolegica koje rade u našem vrtiću- rekla je za kraj odgajateljica i voditeljica područnog objekta 'Leptirić'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...
STEM JE ZA SVE

Informatika je u Hrvatskoj i dalje 'muško' zanimanje: Dečki su spretniji s računalima...

Istraživanje IDIZ-a pokazuje da su djevojke u Hrvatskoj još nesklone STEM zanimanjima. Razgovarali smo sa stručnjakinjom za AI, dr. Lanom Žajom, zašto je tako i hoće li nas umjetna inteligencija prestići

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike
RODITELJI ŠOKIRANI

Otkrivamo cijene preskupih izleta: Ni ulaznice za muzeje nisu besplatne za učenike

Roditelji se pitaju što košta i po 60 eura za dan, u agencijama kažu - mi smo nemoćni, svi računaju punu cijenu, a cijene su od lani porasle od 10 do 15 posto