Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
7 komentara

Mislio da je bezvrijedno: Dječak naletio na spektakularno blago!

Arheolog amater Rene Schoen i školarac Luca Malaschnitschenko detektorima za metal su pregledavali njivu i naišli na komad aluminija. Shvatili su da je to srebro, a arheolozi su otkrili pravo blago

Foto: DPA/PIXSELL
7 komentara

Dječak (13) i jedan arheolog amater otkrili su u Njemačkoj važno blago koje je možda pripadalo legendarnom danskom kralju Haraldu Modrozubom koji je u 10. stoljeću svojom zemljom pronio kršćanstvo. 

Arheolog amater Rene Schoen i školarac Luca Malaschnitschenko detektorima za metal istraživali su u siječnju područje jedne njive na sjeveru otoka Ruegena i nabasali, mislili su, na bezvrijedan komad aluminija. 

Ali kad su ga malo pomnije pregledali shvatili su da u rukama imaju blistavi komad srebra, pišu njemački mediji.  Silver treasures discovered on island of Ruegen | Autor: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL Ogrlice, biseri, broševi i stotine raznih novčića krili su se ispod zemlje

O tome su obavijestili prave arheologe koji su prije nedavno počeli iskapanja na području veličine 400 kvadratnih metara. Dosad su pronašli ogrlice, bisere, broševe, prstenje i 600 novčića, uključujući stotinjak koji potječu iz doba Modrozubog koji je vladao Danskom od otprilike 958. do 986. godine. 

BLAGO U POLJU Staro 2200 godina: U Virovitici slučajno pronašli naselje Kelta

Arheolozi su pronašli i mali ritualni srebrni čekić posvećen kultu nordijskog boga Thora. Ali istodobno su kovanice prožete kršćanskim simbolima što svjedoči o prelasku s nordijske mitologije na kršćanstvo.

"Ova riznica je dosad najveće otkriće Haraldovih kovanica na području južnog Baltika i kao takvo je iznimno važno", kazao je agenciji dpa arheolog Michael Schirren iz pokrajinskog ureda za zaštitu spomenika i voditelj iskapanja. 

Silver treasures discovered on island of Ruegen | Autor: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

Najstarija kovanica je dirham iz Damaska koji potječe iz 714., a najmlađi je novčić iz 983. godine.

Ovo potonje sugerira da je blago možda zakopano krajem 980-ih, u doba kada je Modrozubi boravio u Pomorju (Pomeraniji), gdje je i umro. 

VIDEO VIJESTI Senzacija! Naše more puno je tajnog blaga, sarkofaga, suđa...

Harald Modrozubi ujedinio je Dansku. Taj je viking poznat i po tome što je okrenuo leđa tradicionalnoj nordijskoj religiji i prihvatio kršćanstvo. Iz Danske je morao pobjeći u Pomorje kada je ga svrgnuo sin Sven.

Modrozubi je blago najvjerojatnije zakopao u bijegu od Svena kao što je to učinio i s blagom s otoka Hidenseea koje je pronađeno u 19. stoljeću i koje se nedvojbeno može pripisati dvoru posljednjeg vikinškog kralja.

Silver treasures discovered on island of Ruegen | Autor: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL Foto: Stefan Sauer/DPA/PIXSELL

Trajno nasljeđe Haralda Modrozubog danas je u svim smartfonima i laptopima - bežična Bluetooth tehnologija nazvana je po njemu. Simbol Bluetootha dvije su rune s njegovim incijalima H.B.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message