Mobitelom će se slati novac i bez da znamo broj računa | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 4

Mobitelom će se slati novac i bez da znamo broj računa

Mobitelom će se slati novac i bez da znamo broj računa
1

Za plaćanje mnogi, pogotovo mlađi, koriste razne aplikacije koje se moraju preuzeti na mobitel, a razna beskontaktna plaćanja postala su popularna tijekom epidemije korona virusa

VIDEO

Kako bi olakšali slanje novca, u Financijskoj agenciji (Fina) razvijaju novu uslugu koja će pomoći pri slanju novca. 

Onaj tko je želi koristiti morat će otići u svoju banku i tamo ugovoriti uslugu. Uvjeti te usluge korištenja ovisit će o pojedinoj banci. U banci će provjeriti broj mobitela te ga povezati s određenim brojem računa, IBAN-om. 

Istraživanje pokazalo: 9 od 10 nas plaća beskontaktno
Istraživanje pokazalo: 9 od 10 nas plaća beskontaktno

Na jedan IBAN će se moći registrirati više brojeva mobitela, no jedan broj mobitela ne može se koristiti za više računa. Te podatke će banka upisati u Registar posrednih identifikatora računa (RPIR). Njemu će moći pristupiti sve banke koje se registriraju, što će im trebati kako bi novac mogao stići do onoga kome je poslan. 

Želi li netko preko broja mobitela poslati prijatelju novac, oba broja mobitela i IBAN-i njihovih računa morat će biti registrirani u Fini. 

Za uplatu će potom biti dovoljno odabrati kontakt tog prijatelja u telefonskom imeniku svojeg mobitela i dati nalog za plaćanje.  

- Proces uplate novca kontaktima iz imenika obavlja se tako da banka u središnjem registru, čiji je vlasnik Fina, evidentira koji je IBAN vezan uz određeni broj mobitela. Neovisno o tome kojoj banci kontakt pripada ili koja se bankovna mobilna usluga upotrebljava - navode iz Fine. 

Tri jednostavna savjeta pomoći će vam uštedjeti novac već sad
Tri jednostavna savjeta pomoći će vam uštedjeti novac već sad

No iz Fine kažu da je prednost njihove usluge što se novac može poslati nekome bez obzira na to koju aplikaciju koristi. 

Za plaćanje mnogi, pogotovo mlađi, koriste razne aplikacije koje se moraju preuzeti na mobitel. 

To mogu biti Keks Pay, Settle, Revolut, Google Pay ili Apple Pay

Keks Pay je povezan s računom korisnika, a iako je to aplikacija Erste banke, mogu je koristiti svi, bez obzira na to u kojoj banci imaju račun. Plaća se skeniranjem QR koda na računu, na internetskoj stranici ili poslanog mailom. 

Igor Kralj/PIXSELL

Slična je i aplikacija Settle, a za obje ne treba znati nečiji broj računa u banci, nego će onaj kome se šalje novac dobiti SMS pa će trebati preuzeti takvu aplikaciju da bi došao do poslanog novca. Neke aplikacije, poput Revoluta, imaju vlastiti račun i na njih treba uplatiti novac da bi se moglo plaćati.

Korisnici Mastercard kartica od jučer za plaćanje mogu koristiti i Apple Pay uslugu. Njome se može plaćati u prodavaonici, a može služiti za online kupnju.  

Razna beskontaktna plaćanja postala su popularna tijekom epidemije korona virusa, kad je svima bio cilj što manje dodirivati predmete koje su dirali i drugi. 

Pokrenuli peticiju za poštene račune: Žele platiti koliko troše
Pokrenuli peticiju za poštene račune: Žele platiti koliko troše

Zbog toga je i Hrvatska narodna banka 25. ožujka tražila banke i kartičarske kuće da podignu iznos koji se može platiti beskontaktno, bez unošenja PIN-a. Svi su se odazvali i podignuli iznos s prijašnjih 100 na 250 kuna. 

BANKA

U poslovnici svoje banke treba registrirati svoj broj mobitela i povezati ga s IBAN-om računa s kojeg želimo slati novac ili plaćati. Na isti IBAN se može povezati i više brojeva mobitela

REGISTAR

Registar Banka će u centralnom registru Fine evidentirati koji IBAN je vezan uz određeni broj mobitela, a potom će ga moći pronaći i ostale banke koje zajednički koriste taj registar

IMENIK

Za uplatu je dovoljno pronaći njegov broj u imeniku svog mobitela. Nije važno u kojoj je banci ni kakvu ima aplikaciju, ali mora biti u registru Fine

PROVJERA

Banka će u registru provjeriti koji IBAN pripada odabranom broju mobitela i dalje zadaje uplatu temeljem dobivenog IBAN-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Rimac otkrio detalje prvog u potpunosti hrvatskog Bugattija
VELIČANSTVENI TOURBILLON

Rimac otkrio detalje prvog u potpunosti hrvatskog Bugattija

Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija, istaknuo je Rimac

Napokon: Sada zauvijek možete reći zbogom lošim fotografijama na WhatsAppu. Ovako to učinite
POBOLJŠALI SU I POZIVE

Napokon: Sada zauvijek možete reći zbogom lošim fotografijama na WhatsAppu. Ovako to učinite

WhatsApp je ovih dana omogućio da automatski uključite slanje fotografija i videa u visokoj kvaliteti i zauvijek se oprostite od zrnatih i pikseliziranih fotografija
Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!