Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Mozak pčela pomoći će im da naprave još pametnije robote

Britanski znanstvenici žele simulirati ono što pčele vide i njuše te napraviti robote koji će izvuči zaključke iz tih podataka i na temelju njih donositi samostalne odluke

Pixsell
Foto: Pixsell
3 komentara

U projektu vrijednom milijun funti znanstvenici će istraživati kako pčele vide i njuše i pokušati simulirati osjetila ovog insekta koji proizvodi med. Umjetni mozak potom će koristiti leteći roboti kako bi donosili bolje odluke oko odabira sigurnije putanje za let. 

Ti pametniji roboti koje će provesti ovim istraživanjem mogli bi pomoći u spasilačkim misijama ili na farmama. 

Znanstvenici sa sveučilišta u Sheffieldu i Sussexu planiraju napraviti model živčanog sustava kojim pčela stvara smisao od onog što vidi i osjeti. Znanstvenik James Marshall za BBC kaže da je simuliranje mozga jedan od većih izazova umjetne inteligencije. Dosad su se pokušavale replicirati moždane funkcije ljudi, majmuna ili miševa, no i jednostavniji organizmi poput insekata imaju iznimno napredne kognitivne sposobnosti, kaže Marshall. 

Pčele su poznate po sposobnosti da nađu put do košnica, a vjeruje se da koriste položaj sunca kako bi izračunale put nazad. 

Znanstvenici će potom model pčelinjeg mozga testirati na nizu grafičkih kartica, koje su dovoljno snažne, a puno jeftinije i jednostavnije od superračunala.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message