Obavijesti

Tech

Komentari 14

Muškarac s bioničkom nogom popeo se na 103. kat nebodera

Muškarac s bioničkom nogom popeo se na 103. kat nebodera
12

Zac Vawter bez noge je ostao 2009. godine. Sudjelovao je u istraživanju u kojem je postao prvi kojem su ugradili bioničku nogu te se popeo na vrh tornja u Chicagu

VIDEO

Zac Vawter (31) ostao je bez noge u motociklističkoj nesreći, a ovog vikenda ušao je u povijest kao prvi čovjek koji je nosio robotsku nogu koju kontrolira vlastitim umom. S pametnom nogom popeo se na vrh Willisova tornja u Chicagu. Noga reagira na impulse iz mišića u njegovu bedru te aktivira mehanizme u umjetnom koljenu i zglobu, zahvaljujući čemu se mogao popeti na 103 kata visoku zgradu. 

- Sve je prošlo odlično. Noga je odradila svoj posao i ja sam odradio svoj dio - rekao je Zac koji je inače programer, piše AP.  Trebalo mu je manje od sat vremena za uspon te je ispričao da je ovo napravio kako bi zahvalio svima koji su mu pomagali u rehabilitaciji. Prije nesreće obožavao je trčati te da je mislio da nikad više neće moći biti tako aktivan. 

- Mentalno i fizički sam bio spreman za ovaj uspon i osjećao sam se stvarno snažno te sam se bez problema popeo do kraja. Pogled s vrha tornja bio je savršen kraj za ovaj uspon - rekao je Vawter. 

Bioničke ruke dostupne su već nekoliko godina, a kako je puno veći broj onih kojima su ostali bez noge, znanstvenici se sve više okreću istraživanju i izradi bioničke noge. Noga koja izgleda kao da je izašla iz SF filma teška je oko 4,5 kilograma te ima dva motora.  Joanne Smith s Rehabilitacijskog instituta u Chicagu kaže kako je ovo za njih bio i istraživački projekt. Objašnjava kako su nogu testirali u ekstremnim uvjetima u kojima će se naći jako mali broj njenih budućih korisnika. S te strane, kaže, noga je svoj zadatak obavila fenomenalno. 

Kako bi se pripremio za uspon po stepenicama, Zac i znanstvenici proveli su mjesece u podešavanju pokreta noge. Na njegovo bedro postavili su 11 elektroda koje su prenosile podatke u računalo u bioničkoj nozi, nakon čega su njemu 'predali volan'. U testiranju noge mogao je pucati loptu, hodati po dvorani i penjati se po stepenicama. 

Nakon što se Vawter vrati u grad Yelm u državi Washington, noga će ostati u Chicagu gdje će znanstvenici nastaviti rad kako bi poboljšali njene pokrete. Kažu kako će ipak trebati pričekati još nekoliko godina da bi se našla na tržištu. 

- Daleko smo dogurali, ali imamo još puno posla. Moramo napraviti nogu koja će biti savršena, a ne samo istraživački prototip. Cijeli projekt razvoja bioničke noge vrijedan je 8 milijuna dolara.

Vawter je u istraživanju mogao sudjelovati zahvaljujući kirurgu koji je amputirao njegovu nogu nakon nesreće 2009. godine. Završetke živaca koji bi inače slali signale prema stopalu zašio je na nova mjesta na njegovu bedru. To je bila svojevrsna priprema da može koristiti protezu iako je tehnologija udaljena nekoliko godina. 

U humanitarnoj akciji SkyRise Chicago sudjelovalo je oko 3000 ljudi, koji su do vrha tornja morali prijeći 2100 stepenica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera