Obavijesti

Tech

Komentari 29

Na minus 33 stupnja u Finskoj jurili smo 100 km/h po ledu!

Na minus 33 stupnja u Finskoj jurili smo 100 km/h po ledu!
23

Audi Ice Experience održava se na krajnjem sjeveru Europe unutar polarnog kruga. Isprobali smo kako je to voziti na zaleđenom jezeru pri temperaturi minus 33 stupnjeva celzijevih

VIDEO

Kako juriti ledom brže od 100 km/h, izvoditi lude driftove kroz zavoje i pritom se zabaviti, a ne strepiti za vaše zdravlje i limariju vašeg automobila. U vrijeme globalnog zagrijavanja ostala su rijetka mjesta gdje ima pravih žestokih zima, a Laponija na sjeveru Finske i mjesto Muonio 250 kilometara unutar polarnog kruga je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje možete uživati u ovakvoj avanturi. Mi smo sve isprobali iz prve ruke zahvaljujući Audiju koji nas je odveo na jednu od najvećih avantura naših života.

Pokretanje videa...

03:46

Vožnja unutar polarnog kruga je nešto sasvim drugačije nego zimska vožnja u Hrvatskoj. Temperature se mogu spustiti i ispod -50 stupnjeva, a nama je temperatura bila “ugodnih” minus 32. U takvim uvjetima sol na cestama ne pomaže ništa, sve su prekrivene slojem snijega i leda. Ipak svi automobili njima bez problema voze 100 km/h jer su opremljeni specijalnim gumama “čavlericama” bez kojih se u Laponiji ne izlazi na cestu tijekom zime. Isprva takva vožnja izgleda suludo opasna, no  promet je iznimno rijedak jer je ovo najmanje naseljeno područje u Europi, a Finci su nevjerojatno vješti, sigurni i disciplinirani vozači. Nikome na pamet ne pada izvoditi gluposti na cestama, no zato su jezera prekrivena ledom koji je debeo metrima idealna mjesta za zabavu s automobilima.

Na velikom jezeru tik pokraj Muonia svake se godine nanovo izgrade kilometri trkaćih staza kako bi tamo Audi ugostio sve sudionike avanture Audi Ice Experience. Riječ je višednevnom programu u kojem vas uče tehnike sportske i brze vožnje po ledu, različite načine driftanja i proklizavanja i što je najvažnije, kako što brže prijeći zadanu stazu i pritom ostati na njoj. No iako i netko izleti, nije veliki problem. Udarac u meki snijeg pored staze rijetko će oštetiti automobil. U tri dana programa nagledali smo se na desetke izlijetanja i udaraca u snijeg, a ni na jednom autu nije nastradao ni najmanji dio. Glatka površina jezera idealna je, zahvalna i sigurna površina za ovo.

Ice Experience nije zabavan samo zbog ledenih staza već i automobila kojima se vozi. Riječ je o snažnim Audijima S4 s dizelskim V6 motorom i čak 347 KS koji 100 km/h uhvate kao iz šale, za manje od pet sekundi. Poput svih auta u Laponiji i onu su opremljeni specijalnim gumama s metalnim umetcima, takozvanim čavlericama, Pogon ovih auta je na sve kotače tako da su idealni za vožnju po ledu, no u sportskom načinu rada na stražnje kotače mogu prebaciti i 85 posto snage tako da su odlični i za driftanje. A upravo driftanje je ono što najviše zabavlja tijekom Audi Ice Experiencea. Na ledu je driftati mnogo lakše nego na asfaltu i već nakon prvog dana smo bez problema izvodili spektakularne driftove dugačke stotinjak i više metara.

Kako trening odmiče staze postaju sve teže i brže,a zabava još veća. Pri kraju bez problema iskontrolirate auto u situacijama za koje to niste niti mislili da je moguće, driftate potpuno bočno i jurite po ledu brže od 100 km/h. U slučaju izlijetanja iz dubokog snijega izvlači vas traktor, a novinar 24sata bio je jedan od rijetkih koji su čitav Audi Ice Experience završili bez jednog izlijetanja. Ice Experience završava utrkom svih sudionika, a u našoj grupi najbrži je očekivano bio Juraj Šebalj ispred dvostrukog sudionika relija Dakar, Danijela Šaškina. Novinar 24 sata osvojio je “drvenu medalju” za četvrto mjesto.

Osim što se dobro zabavite, upoznate sasvim drugačiji život na sjeveru i značenje riječi prava zima, kući odlazite bogatiji za vozačko znanje i iskustvo koje jednog dana vama ili nekom drugom može spasiti život. Audi Ice Experience je avantura koju bi si svaki pravi zaljubljenik u aute trebao priuštiti, uzbudljiv i idealan godišnji za ljubitelje automobila i brzine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.
Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.