Obavijesti

Tech

Komentari 1

Najbolji učenici bez priznanja, neće dobiti Oskare znanja

Najbolji učenici bez priznanja, neće dobiti Oskare znanja
5

Agencija za odgoj i obrazovanje zbog koronavirusa otkazala je učenička natjecanja na osnovu kojih se dodjeljuje nagrada najboljima. No voditelji natjecateljskih grupa kažu: Mogli ste ih nagraditi za međunarodne uspjehe

VIDEO

Zbog epidemije koronavirusa otkazana su natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola, a time i dodjela Oskara znanja. Odluku o tome Agencija za odgoj i obrazovanje donijela je još prošli tjedan. Podsjetimo, ova se nagrada već tradicionalno u lipnju dodjeljuje učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju, te onima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

- Nažalost, 2019./2020. školske godine neće se održati svečana dodjela Oskara znanja, za čim iznimno žalimo jer se Oskarom znanja odaje priznanje i dodatno su nagrađuju učenici koji su na državnim i međunarodnim  natjecanjima u znanju osvojili prvo mjesto. Ove godine nećemo imati državnih prvaka te stoga i dodjela Oskara znanja nije moguća kako smo ju dosada organizirali - kažu u AZOO, te ističu kako će eventualnu u rujnu, ovisno o definiranim uvjetima i preporukama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, pronaći način da se Oskarom znanja nagrade učenici koji su ostvarili uspjeh na međunarodnim olimpijadama i natjecanjima nakon lipnja 2019. 

No organizatori natjecanja, te nastavnici koji vode učenike upozoravaju kako je to jako loša odluka. 

- U Agenciji se nisu ni sjetili da se Oskara znanja dodjeljuju i za međunarodna natjecanja te da učenici koji su bili uspješni na natjecanjima održanim nakon lipnja 2019. bi trebali dobiti Oskare - navodi se na Facebook stranici "Olimpijade znanja", koja sustavno prati sva domaća i međunarodna natjecanja, te daje prostor našim genijalcima.

Isto tako, pokrenuta je i peticija roditelja i mentora malih natjecatelja da im se natjecanja ipak omoguće.

'Naša djeca zaslužuju da se potrudite'

- Već godinama nijemo promatramo nesklad između elana djece i mentora koja ulažu ogromne napore da se iz godine u godinu pripreme i briljiraju na natjecanjima te mlakosti i ravnodušnosti djelatnika agencije koji posao oko organizacije samo odrađuju. Cjelokupne pripreme temelje se isključivo na vrijednom zalaganju mentora i učenika koji sami prikupljaju i dijele materijale, koji se organiziraju na društvenim mrežama kako bi saznali rezultate natjecanja po županijama, da ne moraju čekati službenike Agencije da objedine sve liste s rezultatima. Naša djeca su se godinu dana pripremala za natjecanja. Unatoč svim podmetanjima i teškoćama, počevši od štrajka pa do epidemije, žrtvujući svoje slobodno vrijeme i svoje vikende. U vrijeme epidemije, oni pronalaze načina da nastave samostalno, a neki i s online mentoriranjem - navodi se u peticiji

Svi natjecatelji koji su prošli olimpijade i druga međunarodna natjecanja, pojašnjava nam predsjednik Hrvatskog saveza informatičara Vlado Lendvaj, definitivno spadaju u kategoriju osvajača Oskara znanja.
- Oskar se svake godine dodjeljivao i za međunarodna natjecanja. Praktički za sva ta natjecanja početna točka kvalifikacija jesu natjecanja Agencije, ali srećom ne nužno, pa će strukovna udruženja ove godine i bez agencije odraditi što je potrebno da djeca sudjeluju na međunarodnim natjecanjima, od kojih će neka biti online, a neka su već održana online - ističe Lendvaj, čiji je sin Dorijan lani dobio četiri Oskara znanja.
On podsjeća i kako je značajan broj učenika koji su lani dobili ovu nagradu, nagrađen upravo za međunarodna natjecanja, a upravo se ona održavaju većinom od lipnja do prosinca. Osim toga, informatičari, robotičari, te matematičari uspjeli su i na međunarodnoj razini organizirati online natjecanja.
Tako je, primjerice, nedavno online održana Europska matematička olimpijada za djevojke, na kojoj su sudjelovale i naše učenice, dvije hrvatske ekipe sudjeluju na Robocupjunior Egypt 2020 natjecanju, također online, te neka manja natjecanja.

No iz Agencije poručuju kako bi to bilo nepravedno prema svim onim učenicima koji neće dobiti priliku sudjelovati na državnim natjecanjima zbog epidemije, pa time neće imati ni priliku osvojiti Oskar znanja. Na pitanje je li se moglo natjecanja organizirati online, iz Agencije ističu kako je to u situaciji u kojoj se morao postaviti sustav online nastave za cijelu Hrvatsku bilo praktički nemoguće.

Što će biti s bodovima za upis?

- Također, provedba natjecanja na daljinu nije izvediva zbog specifičnosti provedbe pojedinih natjecanja i smotri, koja pored testova uključuju i izradu praktičnog i/ili istraživačkog rada uz vodstvo mentora, provedbu pokusa, ekipna natjecanja, pojedinačne i skupne nastupe i sl.. Ako će iduća školska godina započeti nastavom na daljinu Agencija će veći dio natjecanja organizirati online - poručuju.

Podsjetimo, prema Katalogu natjecanja i smotri za školsku godinu 2019./2020., trebala su biti 34 natjecanja i smotre, na školskoj, županijskoj i državnoj. Nakon uvođenja epidemioloških mjera zbog Covid-19 početkom ožujka, zaustavljena su natjecanja i smotre već na županijskoj razini. Na toj razini održano ih je 13, dok ih 17 neće biti moguće provesti. 
Što će biti s bodovima s natjecanja koji nekim učenicima znače upis u željenu srednju, tek će se vidjeti, jer Ministarstvo još nije donijelo Pravilnik o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole ua 2020./2021.
- Učenici koji su u sustavu natjecanja još od nižih razreda neće imati većih problema, no oni koji su se u natjecateljske timove uključili tek lani, ili ove godine, zaista će biti zakinuti - kaže nam nastavnik informatike u zagrebačkoj XV. gimnaziji Nikola Dmitrović.

Upravo informatička natjecateljska grupa koju on vodi u MIOC-u je jedna od međunarodno najboljih grupa, a rezultati tih učenika zadivljuju daleko izvan granica Hrvatske.

https://www.24sata.hr/news/hrvatski-genijalci-dosli-kuci-i-vratili-s-tri-srebra-i-tri-bronce-664905

Ova situacija na površinu je iznijela zapravo veliki problem hrvatskog obrazovnog sustava, a to je rad s darovitom djecom. Upravo natjecateljske skupine, te dodatni rad s najboljim učenicima koje nastavnici i u osnovnim i u srednjim školama pripremaju za natjecanja, praktički je jedini način da ti učenici dobiju mogućnost da rade više i u skladu sa svojim sposobnostima. Škole poput MIOC-a, koje su se izuzetno posvetile upravo ovoj djeci, i na ovaj način imaju priliku pružiti im dodatna znanja izvan regularnih kurikula. Oskar znanja pritom je jedna od rijetkih institucija koja je upravo najboljim učenicima davala priznanje koje zaista zaslužuju.
Podsjetimo samo na neke od učenika poput Ilije Srpaka, koji je prije dvije godine zadivio javnost svojim govorom na dodjeli Oskara znanja, a danas studira na priznatom Cambridgeu. Tu je još niz učenika koji su nastavili školovanje na najboljim svjetskim i hrvatskim visokim učilištima. 

https://www.24sata.hr/news/dobitnik-oscara-znanja-forsira-se-prosjecnost-i-gasi-izvrsnost-580009


Zbog toga voditelji natjecateljskih skupina ističu kako će ovogodišnja generacija najboljih osmaša i maturanata zaista nepravedno ostati zakinuta za priznanje višegodišnjeg blistavog rada.

- Posebno vas molimo da se ne izvlačite na brigu za sigurnost i opterećenost naše djece i njihovih mentora. I djeca i mentori imaju želju završiti posao za koji se pripremaju cijelu godinu. Bilo kakvo pozivanje na dobrobit djece i mentora prije nego anketom prikupite naša mišljenja jest samo i isljučivo traženje izgovora za nerad. Očekujemo da u ovom trenutku pokažete novu razinu kreativnosti i snalažljivosti i da u prvi plan stavite interese djece koja su stekla pravo natjecanja - navode roditelji i mentori u peticiji za nastavak natjecanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti
INNOVATION DAY 2024.

Veliki dan za male izumitelje i STEM-ovce: Pokazat će što su naučili u Školi budućnosti

Veliki edukativni projekt STEMwave završava spektakularnim dograđajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45
JEDINI U HRVATSKOJ

Imaju i simulator leta: Ludbreg je dobio Newtonovu sobu kakvih u svijetu ima samo 45

Najmodernija oprema za učenje i koncept norveškog obrazovanja primjenjivat će se u nedavno otvorenom Regionalnom znanstvenom centru za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje LORI
Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni
POČINJU UPISI

Školarine za privatne gimnazije dosežu i do 4500€, no rezultati na maturi nisu tako sjajni

Privatne gimnazije nude manje razrede, suvremene programe i orpremu, ali ne ostvaruju vrhunske rezultate na državnoj maturi. Roditelji često biraju privatne škole jer im djeca nemaju dovoljno dobar prosjek