Obavijesti

Tech

Komentari 5

Najbrži ledenjak na Grenlandu: Jakobshavn je sve brži ljeti

Najbrži ledenjak na Grenlandu: Jakobshavn je sve brži ljeti
2

Vjeruje se da se od Jakobshavna 1912. odlomio ledeni brijeg u koji je udario Titanic. Znanstvenici su uočili ljetne brzine koje su četiri puta veće no što su bile '90-ih

VIDEO

Gigantski glečer Jakobshavn u ljeto 2012. dosegao je rekordnu brzinu. Neće nestati dok kažete keks, ali znanstvenici su otkrili da sada prelazi više od 17 kilometara godišnje odnosno oko četiri metra dnevno.  

Posljednje dvije godine stručnjaci sa Sveučilišta u Washingtonu i Njemačka svemirska agencija mjerili su njegovo kretanje.

- Uočili smo ljetne brzine koje su četiri puta brže nego što su bile '90-ih na ledenjaku za kojeg se u to vrijeme smatralo da je jedan od najbržih, ako ne i najbrži na Grenlandu - kazao je glaciolog Ian Joughin sa Sveučilišta u Washingtonu.

Grenlandska ledena kapa posljednjih nekoliko godina topi se rekordnom brzinom. Ako bi se cijela otopila to bi moglo povisiti razinu mora za šest metara, ističu znanstvenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jakobshavn, od kojeg se vjeruje da se odlomio i ledeni brijeg u koji je 1912. udario Titanic, trenutno je najbrži ledenjak na svijetu, a proizvodi oko 10 posto svih santi s Grenlanda, piše BBC.

Znanstvenici ističu da su ljetne brzine ledenjaka privremene i da se glečeri zimi kreću sporije. No brine ih što im se povećala prosječna godišnja brzina.

- Njegovo kretanje možda nije najbrže ikad zabilježeno, jer neki rastući ledenjaci mogu plutati izrazito brzo, ali u vrlo kratkom periodu - smatra Jonathan Bamber sa Sveučilišta u Bristolu.

Ovo ubrzanje, ističu znanstvenici, znači da se ledenjak povlači prema obali i odvaljuje sve više santi leda u ocean i tako podiže razinu mora.

- Znamo da je od 2000. do 2010. samo Jakobshavn povisio razinu mora za jedan milimetar. S novom brzinom u idućih deset godina podići će je još i više - kazao je Joughin.

Jakobshavn je, kažu, postao nestabilan. Sve više se povlači, a do kraja stoljeća njegov prednji dio mogao bi se povući do vrha fjorda kroz koji trenutno pluta, što je oko 50 km uzvodno od mjesta gdje se trenutno nalazi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…