Tech

Komentari 19

Nakon 19 godina zakrpali bug koji je pratio sve Windowse

Nakon 19 godina zakrpali bug koji je pratio sve Windowse

Ovaj bug se mogao iskoristiti u svim verzijama Windowsa, još od predstavljanja Windowsa 95. Microsoft je objavio zakrpu i za njega. Otkrili su ga u IBM-u

Microsoft je objavio u utorak kako su zakrpali opasni propust u Windowsima, koji je ovaj operacijski sustav pratio još od predstavljanja Windowsa 95 prije više od 19 godina. 

Propust su ranije ove godine otkrili u IBM-u i o tome privatno izvijestili Microsoft te su surađivali kako bi ga ispravili prije nego su izvijestili javnost o tome.

Ovaj bug hakerima bi mogao omogućiti da daljinski preuzmu kontrolu nad računalom, piše BBCIz IBM-a navode da se propust može iskoristiti u Exploreru od verzije 3.0

- Ovaj je propust bio tu cijelo vrijeme prisutan, iako su se u isto vrijeme ispravljali drugi bugovi u istom dijelu koda  - navodi IBM-ov Robert Freeman u službenom blogu. Navodi i kako se točno propust mogao iskoristiti. 

Microsoft i dalje ima podršku za novija računala, ali kako su prestali s podrškom za Windowse XP, hakeri bi mogli iskoristiti bug i ta računala neće biti zaštićena, piše Verge.