Obavijesti

Tech

Komentari 4

Nakon obilaska piramida, avion na solarni pogon stigao u Kairo

Nakon obilaska piramida, avion na solarni pogon stigao u Kairo
5

Idućih dana zrakoplov će u Egiptu krenuti u 17. i ujedno posljednju etapu svog putovanja koje će završiti u Abu Dabiju odakle je i poletio  na put oko svijeta 9. ožujka 2015.

VIDEO

Zrakoplov Solar Impulse 2 u srijedu je nakon "veličanstvena" leta preko Italije, Tunisa i egipatskih piramida sletio u Kairu u okviru pretposljednje etape njegova puta oko svijeta pogonjen isključivo sunčevom energijom. 

Idućih dana zrakoplov će u Egiptu krenuti u 17. i ujedno posljednju etapu svog putovanja koje će završiti u Abu Dabiju (u Ujedinjenim Arapskim Emiratima) odakle je i poletio  na put oko svijeta 9. ožujka 2015., a u lipnju je ušao u povijest uspjevši u prvom prelasku Atlantika.

Solar Impulse 2, a solar powered plane piloted by Swiss aviator Andre Borschberg, is seen as it prepares to land at Cairo Airport

Pošto je preletio slavne piramide u Gizi, zrakoplov se spustio u zračnu luku Kaira u 7 sati po srednjoeuropskom vremenu nakon 3.745 kilometara prijeđenih u 48 sati i 50 minuta, navodi se u priopćenju.

"Bilo je fantastično, sve je proteklo sjajno", rekao je Švicarac Andre Borschberg (63), koji je posljednji put upravljao zrakoplovom teškim 1,5 tona i širok koliko i Boeing 747.

 Solar Impulse 2 leti na prosječnoj visini od 50 km/sat zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju pomoću 17 tisuća solarnih ćelija pričvršćenih na krilima duljine 72 metra i gotovo su jednako duga kao krila Airbusa A380.

Borschberga je u Kairu dočekao njegov sunarodnjak Bertrand Piccard s kojim se već više od godine dana izmjenjuje za komandnom pločom Solar Impulsea 2 i koji će idućih dana voziti posljednju etapu do Abu Dabija.

Dana 23. lipnja, Solar Impulse 2 je sletio u Sevilju na jugu Španjolske nakon prvog transatlantskog leta bez kapi goriva.

Andre Borschberg, the Swiss pilot of Solar Impulse 2, is greeted by fellow pilot and countryman Bertrand Piccard after landing at Cairo Airport

"Odmori su nam kratki od 20 minuta. Vježbamo u  cockpitu pola sata, ujutro i poslije podne, inače nakon nekoliko dana ne bismo mogli micati rukama i nogama", objasnio je novinarima u Kairu Piccard koji potječe iz obitelji znanstvenika i izumitelja. Njegov djed Auguste nadahnuo je belgijskog crtača stripa Hergéa za lik profesora Tournesola u seriji stripova o Tintinovim pustolovinama.

"Kad ste nekoliko dana u zraku, čini vam se da ste u filmu znanstvene fantastike: gledate sunce, vaši motori rade iz dana u dan bez goriva i mislite si, pa to je čudo, no danas je to stvarnost", rekao je.

Kabina Solar Impulsea 2 opremljena je bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između +40 i ‐40 stupnjeva Celzijevih.

Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta može se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea kojim se želi promicati korištenje obnovljivih izvora energije.

"Vrlo brzo imat ćemo putnike za električne avione koji će se opskrbljivati na tlu", proriče Piccard.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.