Obavijesti

Tech

Komentari 0

Napisao skripte koje su radile umjesto njega - i kuhale kavu

Napisao skripte koje su radile umjesto njega - i kuhale kavu
1

Programer je automatizirao hrpu svog posla skriptama. Kad kasni na posao, ženi je automatski slao SMS, a druga je slala službeni email ako je ostao doma mamuran

VIDEO

GitHub je stranica koja programerima omogućuje da dijele kodove i surađuju na projektima, a tamo se našao i suludi projekt programera koji je automatizirao sve što je mogao, do kuhanja kave. 

Projekt je podijelio Nihad Abbasov, poznat i kao Narkoz, a sastoji se od niza softverskih skripti sa zabavnim, ali eksplicitnim nazivima. Kako je napisao, radi se o projektu inženjera koji je otišao raditi u drugu kompaniju, a živio je unutar terminala. No, bio je poseban i po tome što je za svaku radnju koja je od njega zahtijevala više od minute i pol vremena - napisao skriptu koja je to automatizirala. Nakon što je otišao, s kolegama je pregledavao 'ostavštinu' te su otkrili cijeli niz takvih automatiziranih radnji.

Jedna je tako skripta njegovoj ženi ili djevojci slala SMS 'zakasnio na posao' uz jedan od slučajno izabranih razloga. Poruka se slala svaki put kad je aktivnosti s logiranjem bilo nakon 9 sati. 

Imao je i skriptu za klijenta koji mu se nije sviđao (sudeći po nazivu skripte), a njome je skenirao svoj inbox u potrazi za porukama od tog čovjeka. Ako je bilo ključnih riječi poput 'pomoć' ili 'problem', automatski mu je vraćao bazu podataka na posljednji backup i slao poruku 'Bez brige stari, sljedeći put više pazi'.

Mamurluk skripta očito je bila namijenjena za izlaske jer je automatski slala email isprike 'Ne osjećam se dobro, radit ću od kuće', ako nije bio na poslu i ulogiran do 8.45 sati. 

Kao što je i Narkoz napisao, Oscara bi trebao dobiti za skriptu koja je čekala 17 sekundi, a potom slala naredbu aparatu da pripremi kavu i potom pričekala još 24 sekunde da kavu natoči u čašu. Naime, to je točno vrijeme koje mu je trebalo da dođe od stola do aparata za kavu. Narkoz i njegovi kolege kažu da nisu ni znali da je aparat za kavu spojen na mrežu i da ga se može hakirati.

Foto

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama