Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

Napokon dobre vijesti: Zemlja je zelenija zbog Kine i Indije

Iako je danas oko dva milijuna četvornih metara više zelenila nego što je bilo 2000-te godine znanstvenici upozoravaju kako to nije dovoljno da bi se nadoknadila šteta.

Foto: NASA Earth Observatory
30 komentara

Kada je prvi put uočeno ozelenjavanje Zemlje, mislili smo da je to zbog toplije, vlažnije klime i gnojidbe od dodatnog ugljičnog dioksida u atmosferi, što je dovelo do povećanja rasta lišća u sjevernim šumama. Sada, s ovim podacima, vidimo da ljudi također doprinose, rekla je istraživačica u NASA-inom Ames istraživačkom centru Rama Nemani. 

Komentirala je nedavno NASA-ino istraživanje koje je objavljeno u časopisu Nature Sustainability prema kojem je, zahvaljujući Indiji i Kini, svijet danas zeleniji nego što je bio prije dvadeset godina. Ove dvije svjetske sile spadaju među tri zemlje koje najviše zagađuju. Povećanje zelenila rezultat je njihovih dugogodišnjih programa sadnje stabala. 

Foto: NASA Earth Observatory

Istraživanje je pokazalo kako je nakon 2000-te svake godine na zemlji pet posto više zelenila. To je rezultiralo s više od dva milijuna četvornih kilometara više zelenila, a to je otprilike ekvivalent amazonske prašume. Znanstvenici ipak kažu kako ovo povećanje vegetacije nije dovoljno da bi se nadoknadila šteta od krčenja šuma. Ozelenjavanje planeta prvi put je otkriveno sredinom 1990-ih na slikama koje je napravio NASA-in MODIS alat koji kruži oko Zemlje na dva satelita i pruža slike visoke rezolucije Zemljine površine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message