Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
41 komentara

Napokon su shvatili: iPhone je preskup, spustit će mu cijenu

Apple je u proteklom kvartalu zabilježio pad prihoda i dobiti na godišnjoj razini, ponajviše zbog pada prodaje iPhonea u Kini, pa je šef Tim Cook najavio mogućnost smanjenja cijena tog pametnog telefona

People experience new Apple's iPhone XS and iPhone XS Max during a media tour at an Apple office in Shanghai
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
41 komentara

Prema poslovnom izvješću, objavljenom u utorak, prihodi Applea iznosili su u četvrtom lanjskom kvartalu 84,3 milijarde dolara, što je 5 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije. Pritom je čista dobit Applea pala za 1 posto, na 19,9 milijardi dolara.

Slabi potražnja u Kini

Pad ukupnih prihoda ponajviše je posljedica pada prihoda od prodaje najvažnijeg proizvoda tvrtke iPhonea za 15 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 51,9 milijardi dolara.

The iPhone XS and iPhone XS Max are displayed at the Apple Store in Singapore MORAT ĆE SE POTRUDITI Apple sprema tri nova telefona, kopiraju Huawei s tri kamere?

Odnedavno kompanija više ne izvještava o broju prodanih iPhonea, iPada i Mac kompjutora, najvažnijih proizvoda tvrtke.

Pad prihoda izazvan je, među ostalim, slabljenjem potražnje u Kini, najvećem Appleovom tržištu nakon američkog, poručilo je poslovodstvo.

U proteklom su tromjesečju prihodi s tržišta regije velike Kine, koja uključuje i Hong Kong te Tajvan, pali za 25 posto na godišnjoj razini, na 13,17 milijardi dolara.

Na slabost potražnje u Kini upozorile su posljednjih mjeseci i mnoge druge velike kompanije, a to je i jedan od razloga zbog čega je lani prodaja pametnih telefona u svijetu pala po prvi puta od kada ti uređaji postoje.

Analitička tvrtka Canalys procjenjuje da je lani prodaja pametnih telefona u svijetu pala za 5 posto.

Porasli prihodi od usluga

Osim u Kini, prihodi Applea pali su u proteklom tromjesečju i u Europi, za 3 posto, dok je na području američkih kontinenata prodaja tvrtke porasla gotovo 5 posto.

IMAO JE SAMO 17 GODINA Prodao bubreg da kupi iPhone: Sada živi u krevetu na dijalizi...

Svijetlu točku u Appleovom izvješću predstavlja i rast prihoda od usluga tvrtke, koje među ostalim uključuju aplikacije Apple Music, Apple Pay, App Store i iCloud, za 19 posto na godišnjoj razini, na rekordnih 10,9 milijardi dolara.

Isto tako, snažno su na godišnjoj razini porasli prihodi Applea od drugih proizvoda tvrtke. Pritom su prihodi od prodaja Mac računala porasli za 8,7 posto, na 7,4 milijarde dolara, dok je prodaja iPad uređaja skočila za 17 posto, na 6,7 milijardi dolara.

Očekuje se daljnji pad prihoda

U poslovnom izvješću Apple je naveo i da u tekućem tromjesečju očekuje prihode u rasponu od 55 do 59 milijardi dolara, što bi bilo oko 3,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Oprezne procjene posljedica su, među ostalim, negativnog utjecaja snažnog dolara, što umanjuje prihode tvrtke s tržišta u razvoju, kao i makroekonomske slabosti nekih tržišta, kao što su Kina, Brazil, Indija, Rusija i Turska, kazao je izvršni direktor Applea Tim Cook.

A customer tests a smartphone during the launch of the new iPhone XS and XS Max sales at a shop in Moscow A ŠEF ZARAĐUJE MILIJUNE Nisu više tako traženi: Apple reže proizvodnju novih telefona

Istaknuo je i da je kompanija počela određivati nove cijene svojih uređaja kako bi zaštitila kupce od utjecaja tečajnih razlika, čime je, kažu analitičari, zapravo najavio smanjenje cijena kako bi se potaknula prodaja.

Apple introduces new iPhone | Autor: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL Foto: Christoph Dernbach/DPA/PIXSELL

Cijena dionice porasla

Unatoč padu prihoda i dobiti, cijena dionice Applea porasla je u utorak u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta više od 5 posto.

Poslovni se rezultati, naime, u skladu s očekivanjima jer je tvrtka nedavno upozorila da će joj prihodi biti manji nego što se prvotno procjenjivalo, zbog čega je posljednjih tjedana dionica Applea bila pod snažnim pritiskom.

ZBUNILA SE Siri ipak ne zna sve, pitajte je 'tko je sada predsjednik Kube'

Od listopada prošle godine cijena dionice Applea pala je oko 30 posto, zbog čega je tržišna vrijednost kompanije pala za otprilike 370 milijardi dolara.

Donedavno je Apple bio najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, većoj od 1.000 milijardi dolara, no sada je njezina tržišna kapitalizacija znatno ispod te razine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message