Tech

Komentari 30

Napravio GMO bebe: Dobio je otkaz, a čekaju ga i optužnice

Napravio GMO bebe: Dobio je otkaz, a čekaju ga i optužnice

Istraga je pokazala da je He sa svojim timom izmijenio embrije te da je jedna žena u studenome rodila blizanke, a da je druga trudna. Njega i pomagače čekaju kaznene prijave, a znanstvenik je ostao i bez posla

Kineski znanstvenik He Jiankui koji tvrdi da je napravio prve genetski modificirane bebe teško je prekršio državne propise, stoji u rezultatima istrage koje su u u ponedjeljak objavili državni mediji, prenosi New York Times. 

Istražitelji su također zaključili i kako njega, ali one koji su mu pomagali u radu, vjerojatno čeka i kaznena prijava. Navode kako je istraživanje obavio tražeći slavu i bogatstvo za sebe. Navodi se da je zaobišao nadzor te sam prikupio sredstva i organizirao svoj tim.

He je u studenome objavio kako je koristeći sustav CRISPR/cAS9, izmijenio dio gena embrija sedam parova koji su se podvrgnuli umjetnoj oplodnji. Rezultat su, kako je tvrdio, dvije potpuno zdrave curice, rođene prirodno imune na HIV. On je tijekom konferencije u Hong Kongu objavio neke podatke svojeg rada, ali ne i potpune dokaze. 

Istraga je pokazala da je He sa svojim timom izmijenio embrije te da je jedna žena u studenome rodila blizanke Lulu i Nanu, a da je druga trudna. Sve su žene bile dobrovoljno sudjelovale u eksperimentu. Tijekom istrage He je bio pod nadzorom na sveučilištu u Shenzhenu, a sveučilište je u ponedjeljak objavilo da prekidaju njegov ugovor, kolegije i istraživačke aktivnosti. 

Naravno, njegov eksperiment i objava otvorili su brojna etička pitanja o dugoročnim posljedicama ovakvih genetskih promjena, koje bi, ako su uspješne, naslijedili i potomci. Pitanje je i može li takav eksperiment potaknuti druge da pokrenu vlastite genetske pokuse. 

He je svojim postupkom, koji mnogi nazivaju “izigravanjem Boga”, osim vlasti, uzburkao znanstvene krugove i izazvao zgražanje znanstvenika, kolega istraživača, ali i teologa. Hrvatski znanstvenici zamjeraju mu što, prije svega, rezultate nije nigdje objavio u obliku znanstvenog istraživanja ili disertacije nego ih je samo iznio u videu na YouTubeu, objavila je lani Hina.