THC izaziva pojačanu osjetljivost na mirise i okuse te su miševi u istraživanju i više jeli. Ovo bi moglo pomoći pacijentima na kemoterapiji koji imaju problem s apetitom
'Napušavali' miševe i istraživali odakle dolazi želja za hranom
Znanstvenici su vjerojatno otkrili odakle dolazi želja za gomilom hrane, često nezdrave, nakon pušenja marihuane. U studiji koju su objavili u nedjelju, znanstvenici su povećanu želju za hranom povezali s većom osjetljivosti na mirise i okuse, koju izaziva droga.
Smithsonian Magazine piše da su znanstvenici proučavali miševe koji imaju velike kognitivne sličnosti s ljudima. Prvo su ih izložili bananama i ulju badema kako bi testirali osjetljivost na mirise. Miševi su prvo intenzivno mirisali ulje, no ubrzo je interes popustio. No, nakon što su miševe izložili THC-u, nastavili su mirisati ulje i pokazali su pojačanu osjetljivost na mirise. Isti miševi na THC-u su i jeli puno više hrane, kada su imali priliku. Radi se o tome da THC djeluje na receptore u mozgu, koji su dio endokanabinoidnog sustava, koji pomaže u reguliranju emocija, sjećanja, boli, osjetljivosti i apetita. Naš mozak prirodno proizvodi kemikalije (kanabinoide) koje djeluju na te receptore, no THC također može djelovati na te receptore.
Vezu između pojačane osjetljivosti na hranu i boljeg apetita koji je potaknula marihuana farmaceuti i znanstvenici su i ranije proučavali. Ono što ih zanima je utjecaj na pacijente bez apetita, poput onih koji prolaze kemoterapiju ili onih koji su na dijetama, piše Live Science.