Obavijesti

Tech

Komentari 2

NASA će kroz mjesec dana odustati od sonde na Marsu?

NASA će kroz mjesec dana odustati od sonde na Marsu?
1

'Spirit' je sonda na solarni pogon koja se zaglibila u pijesku 2009. godine tijekom rutinske vožnje, a posljednja informacija sa sonde stigla je 22. ožujka 2010. godine

VIDEO

NASA već nešto više od godinu dana ne dobiva nikakve informacije sa sonde 'Spirit' na Marsu, ali su u narednih mjesec dana spremni učiniti posljednje napore kako bi se kontakt opet oživio, piše Daily Mail. Kontrolori NASA-ine misije na Marsu su posljednju informaciju sa sonde dobili 22. ožujka 2010. godine, a ne uspiju u sljedećih mjesec dana to popraviti fokusirat će se na zdravog blizanca sondu 'Opportunity'.

- Činjenica da 'Spirit' ne šalje signale na Zemlju već više od godinu dana govori da nije očito samo problem sa strujom, već neki veći - rekao je NASA-in program menadžer John Callas.

'Spirit' je sonda na solarni pogon koja se zaglibila u pijesku 2009. godine tijekom rutinske vožnje. Unatoč naporima da se izvuče, ostala je zaglavljena i nije se mogla nagnuti prema Suncu kako se približavala zima na Marsu. Kako nije imala dovoljno energije za solarne ploče, pala je u stanje hibernacije. Očekivalo se da će se sonda probuditi iz hibernacije i komunicirati sa Zemljom čim se baterija dovoljno napuni. Taj trenutak je došao početkom ovog mjeseca, ali odgovora nije bilo. 

- Ja bih se iznenadio ako bi ponovno uspostavili komunikaciju, ali šanse za to su trenutno manje od 50 posto - rekao je profesor na Sveučilištu Washington Ray Arvidson.

U nekom trenutku, NASA će morati proglasiti da je 'Spirit' izgubljen ako više ne bude odgovora. Ukolko se to dogodi, do kraja godine će napori biti smanjeni na sporadično osluškivanje. Gubitak komunikacije dogodio se u najgorem mogućem trenutku jer je sonda izvršavala vrijedna znanstvena istraživanja.

'Spirit' i 'Opportunity su na Marsu od 2004. godine, a otkrile su geološke dokaze o postojanju vode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'
PROPUTOVAO 194 DRŽAVE

Kristijan Iličić pokrenuo globalnu eSIM aplikaciju Lyntel: 'Spojio sam dvije ljubavi'

eSIM je digitalna SIM kartica koja omogućava aktivaciju podatkovnog plana operatera bez upotrebe fizičke SIM kartice. - U fokusu nam je kvaliteta povezanosti, 5G mreža gdje god je to moguće - rekao nam je Iličić.