Obavijesti

Tech

Komentari 70

NASA pronašla 'drugu Zemlju', planet na kojem je moguć život

NASA pronašla 'drugu Zemlju', planet na kojem je moguć život
2

Kepler-452b se nalazi na optimalnoj udaljenosti od svoje zvijezde i moguće je da se ondje razvije život. Veći je od Zemlje za 1.5 puta, te star 6 milijardi godina

VIDEO

NASA je objavila važno otkriće, a ispostavilo se da se radi o planetu najsličnijem našoj Zemlji od svih dosad otkrivenih planeta.

- Prava je privilegija donijeti vam ovu vijest. Dobili smo novog klinca u našem kvartu - objavio je John Jenkins, voditelj NASA-inog Keplerovog tima za obradu podataka.

Planet je dobio ime Kepler-452b prema teleskopu Kepler, čija je misija upravo otkivanje ovakvih planeta. NASA-ini znanstvenici su otkrili da upravo Kepler-452b ima najviše bliskosti sa Zemljom: na sličnoj je udaljenosti od svoje zvijezde, koja je pak vrlo slično našem Suncu (4 posto veća i 10 posto svjetlija od Sunca). Nalazi se oko 1400 svjetlosnih godina od Zemlje.

Kepleru-452b treba 385 dana da obavi cijelu putanju oko svoje zvijezde, što je tek 5 posto više, nego treba Zemlji. Veći je od Zemlje za 1.5 puta, te star 6 milijardi godina što je 1,5 milijarde godine starije od Zemlje. Nalazi se na optimalnoj udaljenosti od svoje zvijezde (niti preblizu niti predaleko) te je moguće da se ondje razvije život .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
VIDEO

Znanstvenici koji rade na misiji smatraju da bi pogled na taj planet mogao biti pogled na moguću budućnost naše Zemlje , pogotovo sa stajališta klimatskih promjena.

No, NASA još uvijek ne može procijeniti masu Keplera-452b, niti potvrditi je li stjenovit.

Planet ulazi u kategoriju "Super Zemlja" jer je dosta veći od Zemlje, ali ima i jaču zvijezdu koja ga može dovoljno grijati.

Keplerova misija ima još cijeli niz otkrivenih planeta za katalogizirati, odnosno čak 500 kandidata koje još treba analizirati. A od tih 500, Kepler-452b prvi je potvrđen kao planet.

Jesmo li pronašli planet za kojim je tragao Nolanov Interstellar? Epski film bavi se upravo potragom za drugom Zemljom na kojoj bi mogao se razviti život...

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:29


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle