Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

'Naša punionica za električna vozila školi donosi zaradu...'

Srednjoškolci odavno izrađuju i PVC stolariju, odnosno vrata i prozore za tržište. Škola proizvodi 10-kilovatnu električnu energiju i struju poput pravih poduzetnika prodaje državi

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
4 komentara

Naši učenici i nastavnici su jako poduzetni, dosad su imali puno ideja koje su ostvarili, ali i tržišno plasirali. Svakako ćemo se javiti na HUP-ov natječaj “Poduzetnici budućnosti”, za koji ćemo osmisliti potpuno novi projekt, rekao nam je Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje strukovne škole “Vice Vlatković” u Zadru.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Punionica je otvorena 2015., a učenici izrađuju i namještaj za vrtiće, zgrade itd. Napravili su i krevet bolesnoj Zadranki

Iz Strukovne škole nam nisu htjeli otkriti što će točno napraviti da si ne ugroze poziciju na natječaju. No njihov “as u rukavu” bit će nastavak dosadašnjih projekata.

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Ta je škola još prije desetak godina u školskoj radionici za izradu namještaja izrađivala kuhinje, spavaće sobe i ostalo. Dio su napravili za obližnju zgradu po narudžbi, a često izrađuju police, stolove i sve što treba školama, knjižnicama i slično. Gradski vrtić u Zadru ovih dana zatražio je da im naprave kućicu za djecu u vrtićkom dvorištu.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL Svjesni smo da škola mora biti ispred svojeg vremena kako bi učenici bili spremni za poslovnu budućnost, kaže ravnatelj Tihomir Tomčić

- Srednjoškolci odavno izrađuju i PVC stolariju, odnosno vrata i prozore za tržište. Škola proizvodi 10-kilovatnu električnu energiju preko fotonaponske centrale i struju poput pravih poduzetnika prodajemo državi, odnosno HEP-u. Imamo solarnu fotonaponsku punionicu električnih vozila. Ljeti turisti s električnim automobilima dolaze puniti svoja vozila, a mi smo postavili tablu s brojem žiro-računa škole kraj punionice pa nam vlasnici automobila uplaćuju iznos preko banke. To je na dobrovoljnoj bazi, ali ljudi su obično fer. Našim 3D printerom, koji su također izradili učenici naše škole sa svojim mentorima, izrađujemo razne pozicije koje nam trebaju za školske potrebe, ali i za potrebe drugih škola. U radionici obrade metala izrađujemo niz proizvoda, kao što su primjerice držači za bicikle, panoi... Sve te predmete plasiramo na tržište ili doniramo onima kojima je potrebno. Surađujemo i s različitim udrugama - kaže ravnatelj Tomčić.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Njegovi su učenici izradili i 3D hologram te dron, a dio dijelova za leteću snimalicu isprintali su na 3D printeru. Prema svemu dosad viđenom i zahvaljujući stavu škole da mora biti “debelo ispred svojeg vremena” kako bi đaci po završetku školovanja odmah bili spremni za razvoj novih tehnologija, zadarska Strukovna škola ozbiljan je konkurent za HUP-ovu nagradu “Poduzetnici budućnosti”.

Tema: Bolje obrazovanje 2019.

Možda vas zanima i ovo:
Message