Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Nastavnicima uzimaju kunu po kilometru za putne troškove

Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisalo je da se nastavnicima neće isplaćivati 1 kn/km ako im na relaciji kuća - posao postoji redovna linija, čak i kad ne vozi u vrijeme koje im odgovara

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
6 komentara

Morat ću odvojiti dio novca od plaće kako bih mogao doći na posao, kaže Domagoj Švigir. 

Profesor je u osnovnoj školi te svaki dan iz Zagreba putuje oko 85 kilometara na posao u Kutinu te nazad. Prema kolektivnom ugovoru, kaže nam Švigir, trebao bi dobivati naknadu za prijevoz u visini 3.300 kuna, ali prema uputi Ministarstva dobit će samo 1.500 kuna.  

Naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja školama je poslalo uputu o obračunu prijevoza za dolazak na posao i odlazak s njega. Iako kolektivni ugovor propisuje da se za dio udaljenosti na kojoj prijevoz nije organiziran, kao i u slučaju kada organizirani javni prijevoz ne prometuje određenog dana, nastavnicima isplaćuje naknada u iznosu jedne kune po prijeđenom kilometru, u uputi koju je Ministarstvo poslalo školama stoji kako se zaposleniku ne isplaćuje naknada jedne kune po kilometru već cijena karte međugradskog prijevoza.

Trebali bi doći u petak, ako žele raditi u ponedjeljak

Iz Sindikata hrvatskih učitelja dali su nam primjer škole u Mrkoplju u kojoj postoji samo jedna autobusna linija koja srednjoškolce prevozi u srednju školu u Delnicama.

- U Mrkopalj dolazi u 14 sati, a odlazak iz Mrkoplja je u 7.30 što djelatnicima ne omogućuje dolazak i odlazak s posla u istom danu. Prema novom dopisu iz Ministarstva neorganiziranim prijevozom smatra se samo ako na nekoj relaciji uopće ne postoji linija javnog prijevoza bez obzira na vremenska ograničenja, primjerice čekanje od 45 minuta i za presjedanje 30 minuta. To uopće nema nikakvog smisla, jer bi ti nastavnici, kad bi željeli doći javnim prijevozom na posao u ponedjeljak, u Mrkopalj trebali doći u petak, a otići u utorak. Djelatnici putnici bez osobnog automobila ne mogu dolaziti na posao i treba im se isplaćivati odgovarajuća naknada - kažu iz Sindikata te napominju kako je ovakva uputa Ministarstva štetna za odgojno-obrazovne radnike.

- Sporno je što je odluka Ministarstva obvezna za sve škole, a nije u skladu s kolektivnim ugovorom - kaže Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Sindikati napominju kako Ministarstvo nema pravo tumačiti kolektivni ugovor.

- Ono što je u uputi dano u potpunoj je suprotnosti s kolektivnim ugovorom. Volju stranaka može tumačiti jedino Povjerenstvo za tumačenje. Problem je što se ovako narušavaju odnosi između Ministarstva i radnika - smatra Mirela Bojić, glavna tajnica Matice hrvatskih sindikata. Sporna im je i činjenica što dokument potpisuje Stipe Mamić, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja, koji je ujedno član Povjerenstvo za tumačenje.

- Takva manipulacija i zlouporaba položaja je nedopustiva - stoji u dopisu koji su sindikati uputili ministru rada. 

Iz Ministarstva prihvaćaju činjenicu da ne mogu tumačiti kolektivni ugovor, ali tvrde da to nisu ni činili.

- Svoje mišljenje temeljimo na dosadašnjem tumačenju Povjerenstva za tumačenje prošlog TKU-a koje je zauzelo takav stav.  Stoga, važno je naglasiti da se prema navedenoj uputi Ministarstva naknada za trošak prijevoza zaposlenicima školskih ustanova treba isplaćivati po istim kriterijima kao i do sada odnosno u skladu sa svim dosadašnjim tumačenjima Povjerenstva za tumačenje TKU-a - poručuju iz Ministarstva te se pozivaju na tumačenje povjerenstva od  6. veljače 2013., koje im ide u prilog.

Sindikati pak smatraju kako je takvo tumačenje pravno neutemeljeno jer se odnosilo na stari kolektivni ugovor, a ne novi koji je donesen 1.12. prošle godine.

- Odredbe su se promijenile i ovdje se radi o manipulaciji jer ta dva ugovora međusobno nemaju veze - zaključila je Mirela Bojić. Nada se kako će se uskoro konstiuirati novo Povjerenstvo za tumačenje ugovora i dati svoje mišljenje.

Tema: Bolje obrazovanje 2018.

Možda vas zanima i ovo:
Message