Obavijesti

Tech

Komentari 6

Ne vjeruj dijagnozama: 9 od 10 članaka na Wikipediji netočno

Ne vjeruj dijagnozama: 9 od 10 članaka na Wikipediji netočno
1

Wikipedia može biti vrlo koristan izvor informacija, no budite oprezni kad je riječ o medicinskim člancima. Većina ih je netočna, a prije objavljivanja ne idu na provjeru

VIDEO

Wikipedia može biti vrlo koristan izvor informacija, no te informacije ipak treba uzimati s dozom opreza, a pogotovo kad je riječ o vrlo važnim temama kao što su bolesti i njihovo liječenje. Naime, istraživanje znanstvenika s američkog Sveučilišta Campbell pokazalo je da devet od 10 medicinskih članaka na Wikipediji sadrži pogrešne informacije, prenosi Daily Mail. Stoga, upozoravaju, Wikipediju ne bi trebao koristiti kao zamjenu za liječnika.

- Istraživači ne bi trebali koristiti Wikipediju kao glavni izvor jer ti članci ne prolaze kroz proces provjere kao medicinski časopisi - kaže glavni autor istraživanja Robert Hasty.

Wikipediju volimo jer je riječ o otvorenoj enciklopediji, što znači da svatko može pisati članke te unositi i mijenjati informacije, no to je istovremeno i mana. Bilo bi sjajno kada bi se tim člancima bavili samo oni koji se doista razumiju u teme o kojima pišu, no to nije uvijek slučaj. Stoga stručnjaci, među njima i medicinski, na popularnu internetsku enciklopediju gledaju sa zadrškom.

U člancima o temama kao što su dijabetes, rak pluća i bol u leđima pronađen je niz pogrešnih informacija. Među njima je i jedan unos prema kojemu je za dijagnosticiranje visokog krvnog pritiska potrebno izmjeriti pritisak najmanje tri puta, što, kažu znanstvenici, nije istina i može dovesti do opasnog odgađanja liječenja. Na drugom mjestu pogrešno se navodi i da antidepresivi nisu korisni za djecu.

Farmaceutske kompanije same uređuju članke?

Neke farmaceutske kompanije našle su se pod optužbama da uređuju članke na Wikipediji kako bi uklonile informacije o štetnim nuspojavama. Posebno je zabrinjavajuće da Wikipediju ponekad koriste i sami medicinski stručnjaci - u sklopu prethodnih istraživanja do 70 posto liječnika i studenata medicine priznalo je korištenje Wikipedije za upute.

Dr. Hasty navodi kako su mnoge utvrđene greške relativno male, no mogu imati "ozbiljne kliničke implikacije". Pozvao je liječnike da sami sudjeluju u uređivanju članaka na Wikipediji kako bi povećali njihovu točnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo