Tech

Komentari 20

Nema odmora na Marsu: Rover snima, a helikopter opet poletio

Nema odmora na Marsu: Rover snima, a helikopter opet poletio

Ingenuity se u svom prvom letu popeo na visinu od 3 metra dok je na svom drugom putovanju letio na visini od 5 metara. Pri kraju leta okrenuo se na stranu i tako je letio još 2 metra

Helikopter Ingenuity uspješno je obavio drugi let na Crvenom planetu. Let je trajao 51,9 sekundi i bio je izazovniji od onog prvog. Ingenuity je ovoga puta letio na većoj visini, duže i kretao se na stranu.

- Telemetrija koju smo do sad primili i analizirali pokazuje nam da je let ispunio sva očekivanja i da su naši kompjutorski modeli i izračuni bili točni - rekao je Bob Balaram, glavni inženjer helikoptera Ingenuity.

- Sada smo uspješno izveli dva leta na Marsu što znači da nam Ingenuity dozvoljava da još mnogo toga naučimo - kaže Balaram.

Ingenuity se u svom prvom letu popeo na visinu od 3 metra dok je na svom drugom putovanju letio na visini od 5 metara. Pri kraju leta okrenuo se na stranu i tako je letio još 2 metra.

- Helikopter je zastao, lebdio u mjestu i okretao se u raznim smjerovima kako bi njegova kamera mogla snimiti različite kuteve - rekao je Håvard Grip, glavni pilot Ingenuityja.

- Zatim se vratio na uzletište i sletio. Čini se jednostavno, ali postoje brojne nepoznanice o letenju na Marsu. Zato i jesmo ovdje - kako bismo otklonili te nepoznanice - dodao je Grip.

Upravljati helikopterom na površini Marsa puno je teže nego na Zemlji. Sila gravitacije na Marsu iznosi tek jednu trećinu one na Zemlji, a helikopteri moraju letjeti uz pomoć atmosfere čija gustoća iznosi tek 1 posto gustoće Zemljine površine.

Svaka sekunda svakog leta na Marsu pruža vrijedne podatke za usporedbu sa simulacijama, modelima i letovima na Zemlji. Podaci koji se sada prikupljaju bit će izrazito korisni za sve buduće misije na Marsu.

- Za ovaj drugi let, pokušali smo drugačiju vrstu zooma na kameri. Za prvi let, jedna kamera je bila u potpunosti zumirana na područje uzleta i slijetanja. Na drugom letu smo ju malo odzumirali kako bismo mogli vidjeti šire područje - rekao je Justin Maki, znanstvenik koji se bavi prikupljanjem slika na projektu Perservearance.

Zbog uspješnog drugog leta, znanstvenici sada planiraju nove rute za sljedeće letove.