Obavijesti

Tech

Komentari 6

Nema više traženja mjesta: U Dubrovniku pametno parkiraju

Nema više traženja mjesta: U Dubrovniku pametno parkiraju
1

U aplikaciji različitim su bojama naznačena parkirna mjesta za stanare, invalide i druge vozače što znači da ne može doći do zabune. Navigacija vozača vodi do slobodnog parkinga

VIDEO

Dubrovčani su se pozdravili s mukotrpnim traženjem parkinga. Od sada uz pomoć besplatne mobilne aplikacije 'Dubrovnik parking' na području cijelog grada vozači mogu vidjeti gdje su slobodna parkirna mjesta te tako uštedjeti vrijeme, gorivo i strpljenje. 

Aplikacija je jednostavna za korištenje. Na temelju lokacije dobivaju se informacije o slobodnom parkingu. Moguće je i plaćanje preko aplikacije što znači da se može izbjeći plaćanje SMS porukama. Ona omogućava i notifikacije koje će upozoriti korisnike kada im istječe vrijeme plaćenog parkiranja. 

Za aplikaciju je postavljeno 1900 senzora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U aplikaciji različitim su bojama naznačena parkirna mjesta za stanare, invalide i druge vozače što znači da ne može doći do zabune. Navigacija vozača vodi do slobodnog parkinga koji je prethodno izabran. Aplikacija je trenutno dostupna za sve Android uređaje, a uskoro će biti dostupna i za iOS uređaje. 

Koristi za građane su višestruke, od manjih prometnih gužvi te uštede vremena i goriva, do manje razine stresa i manje emisije štetnih plinova.

Projekt pametnog parkinga osmišljen je na inicijativu Grada Dubrovnika i komunalnog poduzeća Sanitat Dubrovnik, dok je jedan od važnijih partnera, ali i nositelja projekta vrijednog 3,2 milijuna kuna Hrvatski Telekom

U Dubrovniku su postavili 1900 senzora i 20 ekrana na nekoliko mjesta u gradu koji pokazuju slobodna parkirna mjesta za one koji nisu instalirali aplikaciju. 

Senzori postavljeni na svako parkirališno mjesto u gradu točno mogu detektirati kada je na njemu parkiran automobil, odnosno je li mjesto slobodno ili zauzeto, zatim informaciju o dostupnosti šalju na centralno mjesto te na besplatnu aplikaciju dostupnu korisnicima.

Smanjit će se gužve u prometu

Aplikacija je napravljena na najnovijoj tehnologiji NB-IoT mreži. Takva mreža troši manje energije i nudi visok stupanj sigurnosti. Dubrovnik je prvi grad koji je apsolutno pokriven takvom mrežom.

- Čak i u tehnološki naprednijim zemljama ne postoji ovako obuhvatan projekt pametnog parkinga koji bi bio realiziran na najmodernijoj NB-IoT mreži i čija bi iskustva mogli slijediti, pa će, vjerujemo, mnogi slijediti naša -  rekao je Saša Kramar, član Uprave i glavni operativni direktor za poslovne korisnike Hrvatskog Telekoma. 

Ne znate zašto beba plače? To će uskoro otkrivati aplikacija
Ne znate zašto beba plače? To će uskoro otkrivati aplikacija

Gradonačelnik Dubrovnika, Mato Franković smatra kako će upravo ova aplikacija dostupna građanima i turistima smanjiti gužve u prometu na ulicama grada. 

- Vozači će lakše pronaći parking, pa će se samim time i manje kružiti gradom i smanjiti gužve u prometu. Ovo je početak jedne transformacije i povećanje kvalitete života prije svega za građane, ali i za goste -  rekao je Franković te dodaje kako se nada da će kvaliteta života u gradu već iduće godine otići korak dalje time što će oko povijesne jezgre grada moći voziti samo elektro taksi vozila.

- Time se želi podići razina ekološke svijesti i štiti stara gradska jezgra koja je ujedno i na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine - zaključio je Franković.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle