Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Ne znate zašto beba plače? To će uskoro otkrivati aplikacija

Sustav može interpretirati različite karakteristike bebinog plača pa pomoću toga otkriti zašto je dijete uznemireno. Najavljuju da će proizvod uskoro biti u kliničkoj upotrebi

Foto: Dreamstime
2 komentara

Bebin plač zahtijeva pažnju, no zabrinutim je roditeljima često teško razumjeti u čemu je točno problem. Grupa američkih znanstvenika razvila je sustav umjetne inteligencije koji može razlikovati kada je plač uzrokovan glađu, kada željom za tjelesnim kontaktom, a kada je povezan s bolestima.

UPOZORENJE PEDIJATRA Opasno po život: Ovo nikad ne radite s bebom po vrućinama

Roditelji često uspijevaju interpretirati plač svojih beba, iako se oko toga često ne slažu ili pogriješe, jer svaka vrsta plača ima određena zajednička obilježja koja roditelji prepoznaju svjesno i nesvjesno.

Iako je indentificiranje obrazaca utkanih u kakofoniju dječjeg plača bilo preteško i za znanstvenike, najnovije aplikacije umjetne inteligencije nude rješenja.

Cute sick child, baby boy, staying in bed, mom giving him medici | Autor: TATYANA TOMSICKOVA Foto: TATYANA TOMSICKOVA

Rezultati istraživanja zajedno je objavio Institut elektroničkih inženjera i Kinesko udruženje za automatizaciju.

Njihov sustav koristi algoritme za automatsko prepoznavanje govora, koje koriste i kompanije poput Googlea i Amazona, da bi prepoznali i interpretirali različite karakteristike bebinog plača.

- Kao i u određenom jeziku, u zvukovima plača postoji mnogo informacija povezanih sa zdravljem - rekla je Lichuan Liu, profesorica na sveučilištu Sjeverni Illinois i jedna od članica istraživačkog tima. Dodaje kako razlike između zvučnih signala nose informaciju.

BEBINO PRVO LJETOVANJE Sol s kože odmah isperite, a male bebe ne izlažite suncu

- Te su razlike predstavljene kroz različite oblike signala plača. Kako bi prepoznali i iskoristili informaciju, trebamo izdvojiti obrasce plakanja te iz njih izvući informacije - pojašnjava.

Ističe da je krajnji cilj su zdravije bebe i manji pritisak na roditelje te pružatelje njege.

- Tražimo suradnju s bolnicama i centrima za medicinska istraživanja, te se nadamo da ćemo imati proizvode za kliničku upotrebu - dodala je.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message